Pasta med ostsås och gratinerad tomat

Pasta med vegetariska tillbehör och paprikagratinerade tomathalvor är snubblande nära festmat. Bild: TT

Pasta i sig smakar inte särskilt mycket. Men den är enastående på att ta till sig smaker, som en ostsås. Färgen får tomaten med paprikapesto stå för.

För 4 personer, 25 minuter

500 g fusillipasta

salt och svartpeppar

1 msk olivolja

Till ostsåsen:

3 dl grädde

3 dl vatten

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

2 dl riven parmesanost

1 tärning grönsaksbuljong

1 msk hackad timjan

Till paprikapeston:

2 stora tomater

1 röd paprika

1 msk kapris

10 gröna oliver utan kärnor

1 msk hackad gul lök

4 msk olivolja

Att äta till:

20 svarta oliver

2 msk stor inlagd kapris

riven parmesanost

Gör så här:

1. Rensa paprikan och kör tillsammans med kapris, gröna oliver och lök i mixer. Arbeta i olja och smaka av med salt och peppar. Dela tomaterna och lägg lite röra på snittytan. Gratinera tomathalvorna 5 minuter i ugnen på 200 grader.

2. Koka upp grädde och vatten. Red av med majsstärkelse och lägg i en buljongtärning samt hackad timjan. Sjud 5 minuter. Lägg i osten och smaka av med salt och peppar.

3. Koka pastan i saltat vatten. Efterkrydda med svartpeppar och olivolja. Lägg upp i tallrikar, slå på såsen och toppa med kapris, oliver och riven parmesanost. Placera tomaterna intill.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning