Pasta med ostsås och gratinerad tomat

Pasta med vegetariska tillbehör och paprikagratinerade tomathalvor är snubblande nära festmat. Bild: TT

Pasta i sig smakar inte särskilt mycket. Men den är enastående på att ta till sig smaker, som en ostsås. Färgen får tomaten med paprikapesto stå för.

För 4 personer, 25 minuter

500 g fusillipasta

salt och svartpeppar

1 msk olivolja

Till ostsåsen:

3 dl grädde

3 dl vatten

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

2 dl riven parmesanost

1 tärning grönsaksbuljong

1 msk hackad timjan

Till paprikapeston:

2 stora tomater

1 röd paprika

1 msk kapris

10 gröna oliver utan kärnor

1 msk hackad gul lök

4 msk olivolja

Att äta till:

20 svarta oliver

2 msk stor inlagd kapris

riven parmesanost

Gör så här:

1. Rensa paprikan och kör tillsammans med kapris, gröna oliver och lök i mixer. Arbeta i olja och smaka av med salt och peppar. Dela tomaterna och lägg lite röra på snittytan. Gratinera tomathalvorna 5 minuter i ugnen på 200 grader.

2. Koka upp grädde och vatten. Red av med majsstärkelse och lägg i en buljongtärning samt hackad timjan. Sjud 5 minuter. Lägg i osten och smaka av med salt och peppar.

3. Koka pastan i saltat vatten. Efterkrydda med svartpeppar och olivolja. Lägg upp i tallrikar, slå på såsen och toppa med kapris, oliver och riven parmesanost. Placera tomaterna intill.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning