Pasta med lax och sparris

En vårlätt pasta med stekta laxkuber, krämig sås och lättkokt grön sparris. Bild: TT

Det finns många knep att få en laxrätt att smaka mer. God sås och några strimlade bitar kallrökt lax är ett.

För 4 personer, 20 minuter

500 g skinn- och benfri laxfilé

100 g kallrökt lax, gärna i bit

peppar

smör och rapsolja

Till såsen:

2 dl grädde

3 dl vatten

1 knapp msk vitvinsvinäger

1/2 tärning fiskbuljong

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk finhackad färsk timjan

1 msk finhackad färsk dill

Att äta till:

400 g torkad pasta

8–12 gröna sparrisar

dill

blandade färska blad

Gör så här:

1. Skär laxen i kuber med ett par centimeters sida och strimla den rökta laxen ganska fint.

2. Koka upp grädde, vatten och vinäger i en kastrull. Red med majsstärkelse löst i vatten och låt sjuda 5 minuter. Smaka av med kallrökt lax, fiskbuljong, timjan, dill och peppar.

3. Koka pastan. När den är nästan klar får sparrisarna åka snålskjuts i pastavattnet ett par minuter. Stek laxkuberna i lika delar smör och rapsolja. Fördela pastan i djupa tallrikar och toppa med sås och lax. Garnera med sparris, dill och blandade blad.

TT