Pasta med bladspenat, svamp och ricotta

Vinterpasta på italienskt vis med bland annat bladspenat, svamp och ricotta. Bild: TT

Tar man det där med pasta på största allvar ska man hämta inspiration från de italienska köken. Här en rustik rätt för den kalla årstiden.

För 4 personer, 20 minuter

Vegetariskt tips: Ta bort skinka och ersätt kycklingfonden med exempelvis grönsaks- eller svampfond.

Till såsen:

1 msk smör

1 1/2 msk vetemjöl

1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)

1 dl vatten

1 dl torrt vitt vin, alternativt vatten

1 dl grädde

250 g ricottaost

salt och peppar

Att äta till:

200 g bladspenat

100 g färska champinjoner

1 msk smör

100 g lufttorkad skinka

1 tsk konc. kycklingfond

500 g färsk pasta

salt och peppar

tomater

basilika

blandade salladsblad

Gör så här:

1. Fräs smör och vetemjöl i kastrull. Späd med vatten och vin, koka upp. Tillsätt pressad eller riven vitlök, ricottaost och grädde. Sjud 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

2. Skiva och bryn champinjonerna i smör. Salta och peppra lätt. Blanda tinad spenat med svampen till en sås. Smaka av med kycklingfond.

3. Koka pastan och låt de rinna av ordenligt i durkslag. Fördela i djupa tallrikar och häll över såsen. Avsluta med några skivor lufttorkad skinka och basilika. Servera med blandade salladsblad.

TT

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03