Pasta e fagioli med salviapesto

Pasta e fagioli är italiensk husmanskost när den är som bäst. Bönor och pasta möts i en ljuvligt mild soppvariant och får sällskap av en piffig salviapesto. Bild: Janerik Henriksson/TT

Det här är något av det godaste som finns. Italiensk husmanskost i toppform.

Till 4 portioner, 60 minuter

Vegetariskt tips: Välj bort baconet och smaka av med lite mer salt. Ersätt hönsbuljong med vegetarisk.

2 burkar bönor, stora vita eller borlotti, à 400 g

1 gul lök

3 selleristjälkar

3 vitlöksklyftor

3 morötter

1 paket bacon, à 140 g

olivolja

1 nypa chiliflakes

1 1/2 dl vitt vin

1 liter hönsbuljong

200 g gnocchi (ej färsk)

1 dl färskriven parmesan

salt

nymalen svartpeppar

Salviapesto:

2–3 msk grovhackad salvia

1 stor knippa bladpersilja

1 vitlöksklyfta

1 dl färskriven parmesan

salt

nymalen svartpeppar

cirka 1 dl olivolja

Gör så här:

1. Skala och hacka lök, selleri, vitlök och morötter fint. Strimla baconet och fräs i en gryta tills det tar färg och det mesta av fettet försvunnit. Häll på lite olivolja och chiliflakes, fortsätt fräsa tillsammans med grönsakerna tills de blir mjuka, 5–10 minuter.

2. Häll på vinet, sätt på locket och låt koka in. Tillsätt hönsbuljong och avrunna bönor. Låt koka sakta under lock i 15–20 minuter.

3. Fiska upp ungefär hälften av bönorna med hålslev och mixa till en puré. Häll tillbaka i soppan, tillsätt pastan och koka enligt anvisningarna på förpackningen.

4. Mixa salvia, persilja, vitlök och parmesan. Tillsätt salt och peppar. Häll sedan sakta i oljan, lite i taget medan du fortsätter mixa. Smaka av.

5. Smaka även av pastarätten med peppar, salt och kanske lite extra vin. Tillsätt parmesan och en klick salviapesto. Servera i djupa tallrikar eller skålar med extra ost och pesto vid sidan om.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning