Pasta Carbonara

Pasta på italienskt vis innebär att man blandar ihop allt redan i köket och vägrar att ställa fram ketchup. Bild: TT

Pasta Carbonara, eller kolarhustruns pasta om man så vill, är en klassiker som smakar bäst när man är riktigt hungrig. För här sätter fläsk, grädde och ost tonen.

För 4 personer, 25 minuter

400 g rimmat fläsk

500 g färsk pasta

1 msk salt till pastakoket

1/2 purjolök

1 vitlöksklyfta

2 dl grädde

1 dl vatten

2 ägg

1 dl färskriven parmesanost

olivolja

svartpeppar

Att äta till:

200 g ärtor

5 dl vatten

1 tsk socker

1 krm salt

ruccolasallad

Gör så här:

1. Skär fläsket i knappt centimeterstora bitar. Skölj och strimla purjolöken fint. Riv parmesanosten.

2. Koka pastan i riktligt med lättsaltat vatten. Låt rinna av i durkslag. Sätt tillbaka kastrullen på spisen och slå i en matsked olivolja. Fräs fläsk och purjolök någon minut under omrörning. Slå tillbaka den avrunna pastan och tillsätt grädde och vatten. Knäck i två ägg, pressa i vitlök samt rör i den rivna parmesanosten. Krydda med svartpeppar.

3. Koka ärtor i saltat och sockrat vatten. De ska bara koka upp i vätskan för att ha kvar sin färg och spänst. Fördela pastan i djupa tallrikar. Garnera med ruccolasallad och ärtor.

TT

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03