Passionen driver dem till nya rekord

Laura Manninen och Anne-Mari Hyryläinen debuterar i EM i mogen ålder – men båda är i sitt livs form.– Bara du brinner för det du gör kan du utvecklas, säger Anne-Mari Hyryläinen.

Laura Manninen är kanske den mest otypiska stortävlingsdebutanten som du kan tänka dig – hon sprang sitt första marathon när hon var 34 år och debuterar nu i EM i 43 års ålder. Manninen skulle mycket väl kunna vara mamma till tonåringarna Kristian Bäck och Wilma Murto som fått sitt elddop tidigare under detta EM.

– Jag började löpa som 33-åring tillsammans med ett gäng kollegor, säger hon och skrattar:

– Det är redan tio år. Tiden går fort.

Hon sprang sitt första marathon i New York 2007 på den riktigt hyfsade tiden 2.57,05. Sedan blev hon biten av flugan.

– Det var bara så kul. Jag gillar verkligen att löpa. Det har aldrig varit så resultatinriktat.

Löper utan klocka

För ett år sedan löpte hon marathon i Rotterdam på personliga rekordtiden 2.42,36 och i maj underskred hon EM-gränsen på halvmarathon i Uleåborg. Sluttiden 1.14,44 överraskade alla – inte minst henne själv.

– Jag använder ju aldrig någon klocka, så jag trodde inte mina ögon när jag såg sluttiden i mål, säger hon.

– Det var en slump att jag ens deltog. Jag var på arbetsresa i Uleåborg. Egentligen gillar jag inte att resa, men jag måste hitta på någonting kul att göra där.

Följaktligen tvingades Laura Manninen och hennes man Matti Manninen lägga om semesterplanerna. Nu är Esbobon här i Amsterdam, redo för att löpa halvmarathon längs med den holländska huvudstadens smala kvarter och breda kanaler.

– Banan är inte hemskt snabb så jag väntar mig inte några nya rekord. Jag vill uppnå en viss känsla. Om löpningen känns bra är jag nöjd.

Tränar i garaget

Manninen tvingas göra en hel del kompromisser i sin träning på grund av sitt krävande arbete. Hon tränar för det mesta med hjälp av en löpmatta och ett gym i familjens garage.

– Det är behändigt. Jag stiger upp tidigare varje morgon och tränar en timme före arbetet, säger hon.

– Eftersom jag gör så långa arbetsdagar vill jag inte göra någon onödig träning, utan använder all min tid effektivt.

Hon går annars också sina egna vägar när det gäller träning. Hon har ingen tränare, skriver inte någon träningsdagbok och använder ingen pulsklocka.

– Pulsklockor ger mig ångest. jag springer bara på fart, säger hon.

– Jag brukar planera min träning ungefär en vecka i taget. Jag brukar bara anteckna vilken typ av träning och med vilka farter jag löper.

Hyryläinen satsar för fullt

Manninen får sällskap på dagens halvmarathon av Anne-Mari Hyryläinen, som var med redan i VM i Peking. Hyryläinen, 37, löpte sitt första marathon för sex år sedan och har redan i år satt nya personliga rekord både på marathon och halvmarathon. I VM tog hon 29:e plats med tiden 2.41,59.

– Förberedelserna har gått suveränt, säger hon.

– För två år sedan beslöt jag att börja satsa ordentligt och satte i växel fem. Nu har jag gjort allt på löpningens villkor – och det har fungerat.

Hyryläinen löpte sitt första marathon i nya hemlandet Dubai 2008 på tiden 2.55,21. I Hamburg i april – i sitt åttonde marathonlopp – förbättrade hon rekordet till enastående 2.34,12 och säkrade samtidigt sin medverkan i OS i Rio de Janeiro. I februari trimmade hon sitt personliga rekord på halvmarathon till 1.12,27 i Ras al-Khaimah.

– EM är lite som ett genrep före OS. Men halvmarathon är bara så kort när jag är van vid att springa marathon, skrattar hon.

– Det är bra att kunna checka formen på vägen till Rio.

Bestigit Mount Everest

Egentligen är marathon och halvmarathon småpotatis för Hyryläinen. Hon jobbar som bergsguide och är den andra finländska kvinnan som bestigit Mount Everest.

– Men nu har jag prioriterat löpningen och klättrat lite mindre. Jag var senast i mars på Kilimanjaro med en grupp turister, säger hon.

– Bergen är som en mental semester för mig.

Under vintrarna är det perfekt klimat för marathonträning i Dubai, men under våren och sommaren har Hyryläinen tränat i Europa – i Frankrike och i Portugal. I Finland får hon problem med sin pollenallergi.

Rum för utveckling

Hyryläinen och Manninen började tävlingsidrotta först i vuxen ålder, men det har inte hindrat deras utveckling. Det är förstås svårt att säga hur bra de skulle ha blivit om de börjat löpa redan i ung ålder – men då kanske de blivit utslitna eller trötta på löpningen.

– Jag tror att om du verkligen tycker om någonting börjar du fokusera på det och blir bra på det, säger Manninen.

I uthållighetsgrenar har åldern inte så stor betydelse som i explosiva grenar. Eftersom Hyryläinen och Manninen bara tränat på allvar i några år har de säkert inte ännu uppnått sin potential som löpare.

– Så länge du brinner för det du gör kan du utvecklas, säger Hyryläinen.

– Det kräver förstås en hel del träning och målmedvetenhet och passar inte för alla. Men jag tror jag har många bra år framför mig.

Minna Lamminen, 33, är Finlands tredje representant i damernas halvmarathon. Hon är också i suverän form: hon löpte personbästat på halvmarathon, 1.14,15, i Den Haag i mars och förbättrade sitt rekord på marathon till 2.48,38 i Hamburg i april.

Men till skillnad från Hyryläinen och Manninen löpte Lamminen medeldistans redan som tonåring. Det här är dock också hennes första EM.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46