Passa på och provkör på veckoslutets bilmässa

Bilsalongen Auto 2018 i Helsingfors är en uppfriskande upplevelse med ett öppet och lättöverskådligt utställningsområde där det finns allt från nya jättelika Audi Q8 till minimala Smart EQ och allting däremellan.

Ford Focus är årets bil

Ford Focus blev vald till årets bil 2019 i Finland med endast två rösters marginal till Mercedes-Benz A-serie. Tredje blev Kia Ceed. Vinnaren korades på fredagskvällen.

Auto 2018 i Mässcentrum i Helsingfors är öppet lördag och söndag klockan 10–18. Inträde 16 euro för vuxna.

Elbilarna väckte klart mycket intresse bland besökarna, och kungen verkade vara Audis stora helelektriska suv, E-Tron. Betydligt färre flockades runt samma märkes mindre konceptbil Elaine, fast den lär vara intelligentare. Problemet var att där Elaine var en gråsparv lyste e-tron turkosblåa färg upp sin omgivning. En annan sak är sedan vilka färger som drar i butikerna när bilen finns där. Bilen kan redan förbeställas men priset är inte fastställt.

Även Skoda visade upp en elektrisk konceptbil, Vision-E som är inriktad på autonom körning i klass 3, alltså bilar som med vissa begränsningar kan köra själv men där föraren ska vara med för att kunna gripa in när det behövs. Den är ganska avantgardistiskt utformad både externt och internt, så att båda dörrarna öppnas ut från mitten och sätena är svängbara fåtöljer. Den andra konceptbilen är Vision-X, Skodas följande lilla suv som går på bensin, gas och el i form av 48 volts mildhybrid, något för alla med andra ord.

Helelektriska konceptbilen Skoda Vision-E visar hur man i Tjeckien ser på den moderna världen. Bild: Bo Ingves

Bland de övriga elbilarna som är utställda kan du i verklig trafik provköra BMW i3, Jaguar i-Pace, Hyundai Kona electric, Hyundai Ioniq, Renault Zoe, Nissan Leaf, Smart Fortwo EQ och Volkswagen e-Golf. Utställda finns också bränslecellbilen Hyundai Nexo och elbilen Opel Ampera, som båda körts till Helsingfors från Norge enbart för detta evenemang. Nämnas kan att Ampera är tillverkad i USA och egentligen den enda återstoden av GM i Opels produkturval. Huruvida Ampera börjar säljas i Finland återstår att se.

På sätt och vis större än Paris

Auto 2018 återspeglar den finska marknaden på så sätt att här finns utställda flera olika märken än på den betydligt större bilsalongen i Paris där antalet besökare är i klass med en miljon.

Då evenemanget arrangerades för två år sedan för första gången fanns det 72 utställare och antalet besökare var 27 000. Mässan är tänkt att arrangeras vartannat år och nu har antalet utställare ökat till 78 och det väntas ännu flera besökare eftersom bilhandeln har gått upp i år, även om september och oktober har varit dåliga försäljningsmånader på grund av bilskatteomläggningen.

– När man har ett mellanrum på två år hinner det komma många nya modeller. I år är det dessutom flera bilar som får sin officiella Finlandspremiär här, säger Tero Kallio, vd för arrangerande Bilimportörerna r.f.

Bland nyheterna finns Porsche Macan, Honda CR-V, Volkswagen T-Cross, Audi Q3 och Q8, Kia ProCeed, nya BMW 3-serien, Jeep Wrangler, Mercedes-Benz C 300 diesel hybrid, Ford Focus och Focus Wagon. Seat Tarraco, Cupra Ateca, Toyota Camry Hybrid och många andra.

Porsche GT3RS är drömmen för fartgalna. Bild: Bo Ingves

Med jämna intervall styr en rad bilar iväg för en provkörningsrunda i närkvarteren och ända ut till Tusbyleden.

– Det är en ganska unik sak på en bilsalong och något som vi på importörhåll är glada över eftersom det ger en möjlighet att möta verkliga kunder, säger Ford Finlands försäljningschef Johan Lindberg.

Wefood med elbil

Vid en eldriven Nissan e NV200 Van står Noora Pohjanheimo, informatör för Kyrkans utlandshjälps projekt Wefood och delar ut havredrycker till mässbesökarna. Idén är att partiaffärer och andra leverantörer donerar livsmedel och produkter som annars skulle kastas bort. Den första butiken öppnades i Redi i Fiskhamnen i Helsingfors den 20 september.

Kyrkans utlandshjälps projekt Wefood, som säljer matvaror som annar skulle kasseras, använder en eldriven Nissan e NV200 Van för sina transporter för att ytterligare betona verksamhetens miljöomsorg. Bild: Bo Ingves

– Idén kom från vår danska motsvarighet DanChurchAid, som redan har tre butiker. Konceptet har tagits väl emot här och vi har redan en lång rad samarbetskumpaner. Maten vi säljer fyller givetvis alla kriterier men sista försäljningsdagen är lite närmare än i de vanliga matbutikerna, säger Pohjanheimo.

Hon berättar att WeFood-butiken hoppas på att åtminstone 50 000 kilo matsvinn om året går till nytta i stället för att kasseras.

– Vi arbetar för att minska effekterna av klimatförändringen i Finland och då är det också logiskt att vi använder en elbil för våra dagliga körningar i huvudstadsregionen. Den här bilen går ungefär 200 km på en laddning vilket räcker bra för oss, säger Pohjanheimo.