Passa på att njuta – Laine är en unik finländare

Patrik Laine skriver historia i NHL.

När Patrik Laine var en fjunig tonåring som bara drömde om NHL var Rysslands storstjärna Alexander Ovetjkin hans stora idol. Laine är fortfarande en tonåring, men hans getskägg skapar redan rubriker och i skrivande stund krigar han med Ovetjkin om segern i skytteligan i NHL.

En ofattbar utveckling, med tanke på att Laine för bara två år sedan spelade sin första säsong i den inhemska ligan i Tappara. Beskrivande för dagens trend i NHL, då allt yngre spelare blir superstjärnor innan de ens blivit myndiga i Kanada.

Då Laine krutade in säsongens 41:a mål lämnade han samtidigt legendariska Wayne Gretzky bakom sig i en statistik: flest mål som tonåring. Laine har gjort 77 fullträffar i NHL – och fyller 20 först mot slutet av april. Bara Dale Hawerchuk (85) och Jimmy Carson (92) har gjort fler.

Ingen annan har gjort så många mål som Laine under de senaste två säsongerna i NHL: 77, före nattens match mellan Laines Winnipeg och Pekka Rinnes Nashville. Alexander Ovetjkin stal showen med sina två mål då Winnipeg och Washington möttes natten till tisdag finsk tid – det andra målet var nummer 600 i hans karriär. Ovetjkin leder skytteligan med 42 mål, men under de två senaste säsongerna har Ovetjkin sammanlagt gjort 75 fullträffar – två färre än Laine.

Finland har inte haft en lika gudabenådad målskytt sedan Teemu Selänne, men det passar kanske ändå bättre att jämföra Laine med Ovetjkin. Selänne hade sin snabbhet och sitt målkorn – Laine har, precis som Ovetjkin, ett fruktansvärt skott.

Laine gör mål som borde vara omöjliga i dagens NHL, då målvakterna är större, snabbare och bättre än någonsin förut. Ingen annan av de bästa målskyttarna har gjort sina mål från så långt avstånd som Laine. Han skjuter i snitt ett par meter längre ifrån än de andra målkanonerna. Helst från B-punkten i power play, förstås.

Ännu mer märkligt blir det då Laines träffsäkerhet är orimligt hög, 20,5 procent den här säsongen. Under Laines tolv matcher långa poängsvit har nästan hälften av hans skott gått i mål.

Laine har betydligt mindre skott mot mål än Ovetjkin: 200 mot 298 och får också 3,5 minuter mindre istid per match än Ovetjkin. När det gäller puckinnehav är Laine en av de sämre spelarna i fem mot fem i Winnipeg och enligt statistiksajten Corsica borde han teoretiskt ha cirka tjugo mål. Men Laines skott har skapat sina egna naturlagar. Han har förstås gjort arton av sina mål i power play, mer än någon annan i NHL. Med 23 mål i spel fem mot fem ligger Laine på delad tionde plats i NHL.

I många år har målskyttet och mera precist skottet varit en svag punkt för finländarna, men nu sprider Laine skräck bland NHL-målvakterna med sin mörsare. Laine är på många sätt en unik finländare i NHL. Han är inte världens mest solida allroundspelare i stil med Mikko Koivu eller någon annan stereotypisk NHL-finländare. Men han kan göra mål.

Nästa säsong – eller kanske redan i vår – kommer också Jokeritsensationen Eeli Tolvanen att flytta över till Nashville. Sällsynt med sådant godis för den finländska NHL-publiken.

Teemu Selänne och Jari Kurri är de enda två finländarna utöver Laine som gjort 40 mål under en säsong i NHL. Olli Jokinen var nära med 38 och 39 mål, det bör medges.

Jari Kurri gjorde sina bästa säsonger under 1980-talet, då det var en hel del enklare att göra mål än i dag. Då Selänne gjorde 76 mål 1992-1993 var målsnittet också betydligt högre än nuförtiden.

Det är en bedrift att göra 40 mål under en säsong i dagens NHL – för att inte tala om 50 mål, vilket nästan hör till ovanligheterna. Laine har den magiska gränsen inom räckhåll, då Winnipeg fortfarande har tretton matcher kvar i grundserien. Det är osäkert om hans målform under de senaste tolv matcherna håller i sig, men nio fullträffar till är inte alls omöjligt.

Det återstår att se hur långt Winnipeg och Laine kan gå i slutspelet, men Jets är helt klart en klubb som är på väg framåt. Värvningen av Paul Stastny har visat sig vara ett kap – han har direkt funnit en gemensam melodi med Laine.

Det skulle vara ett drömscenario om Laine och Ovetjkin möttes i Stanley Cup-finalerna, men det är förstås många hinder på vägen dit. För Winnipegs del är säkert Rinnes Nashville det största hindret, för Washington har det varit en omöjlig uppgift att ta sig förbi Pittsburgh. Grundserieettan Tampa Bay har säkert också en del att tillägga i den diskussionen.

Oavsett, Laine kommer förmodligen att ösa in mål i NHL i flera år efter att Ovetjkin lagt skridskorna i malpåsen. Förhoppningsvis får han aldrig en tränare som försöker förvandla honom till en "mer komplett spelare", utan får fortsätta spela med sina styrkor. Då är det här bara början på en fantastisk karriär.

41

Laines mål den här säsongen.

76

Teemu Selännes finländska målrekord.

47

Laines skottprocent under de senaste tolv matcherna.

22

Laines poängsaldo under de senaste tolv matcherna.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03