Påskupproret i finska händer

Uppror. Charlie Murphy, Ruth Bradley och Sarah Greene spelar huvudrollerna i Aku Louhimies drama om händelserna i Dublin påsken 1916. Bild: Yle

Nu sänds den i finsk tv, den irländska dramaserien om påskupproret regisserad av Aku Louhimies.

Rebellion – med blod och hjärta sänds i Yle TV1 onsdagar kl. 21.35.

Påsken 1916 skedde ett uppror i Dublin som ville göra Irland självständigt från Storbritannien. Det pågående första världskriget hade väckt en opinion mot att irländska unga män offrade sina liv för Storbritannien. Upproret pågick i sex dagar innan britterna slog ner det och det blev mycket blodigt med 450 döda och 2 600 sårade. De skyldiga avrättades.

Årsdagen av upproret firades på Irland fram till sextiotalet och återupptogs för tio år sedan. I år firas hundraårsminnet av denna betydelsefulla händelse i Irlands historia, bland annat med dramaserien Rebellion, producerad av det irländska public service-bolaget RTÈ. Som regissör för en av de dyraste tv-serierna som producerats i landet anlitades en utomstående icke-irländare, finländaren Aku Louhimies. Kanske för att han också kommer från ett land med en historia av brödrakrig. Dessutom hanterar han som regissör historiskt krigsmaterial även i nyfilmatiseringen av Okänd soldat som har premiär under Finlands hundraårsjubileum 2017.

Resultatet har blivit ett femdelat kostymdrama som försöker lätta upp de historiska komplikationerna med karaktärernas privata relationsbestyr. Politisk historia möter relationssåpa möter gatustridsraffel, ungefär. Man har försökt rädda det hela från att bli en alltför tung manlig angelägenhet genom att låta tre fiktiva unga kvinnor stå i centrum, medan de historiska männen fått stå tillbaka som bifigurer. Kvinnorna har borgerlig bakgrund men dras av idealism med i upproret, samtidigt som de tampas med privata kärleksbekymmer – en jobbar exempelvis på en statlig myndighet och har ihop det med sin gifte brittiske chef. Lätt feministiskt handlar det om den begränsade kvinnorollen och de krav och förväntningar som ställs på kvinnor vid denna tid.

Det rör sig om komplicerade historiska händelser, och manuset anstränger sig för att få fram alla aspekter – ändå har serien inte undgått kritik i Irland för historisk inexakthet. För en icke-irländsk tittare spelar historiska detaljer mindre roll, sådant blir snarare snabbt utmattande och råddigt, och utmaningen är väl närmast att få en icke-irländsk publik att över huvud taget intressera sig för ett hundra år gammalt irländskt uppror. Det intresset ska fångas genom karaktärerna, men här får de dessvärre inget eget liv utan förblir illustrationer till historien. Hade inte Aku Louhimies varit regissören hade denna serie knappast visats i Finland.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03