Påsköppet i de flesta matbutikerna

Bild: Dan Strandqvist

När memman tar slut är det bara att traska i väg till närmaste matbutik. De nya reglerna om öppettiderna innebär att man inte längre behöver fylla kylskåpet med mat inför påskhelgen.

Många butiker håller öppet under mer eller mindre hela påskhelgen. Det här är möjligt sedan lagen om öppettiderna ändrades vid årsskiftet.

Av S-gruppens cirka 1 000 mataffärer kommer mer än 80 procent att betjäna under hela helgen.

– Butikerna kommer att betjäna kunderna i enlighet med de normala öppettiderna under veckoslut. Till exempel kommer många Prisma-butiker att hålla öppet till 23, säger kommunikationschefen Outi Hohti.

Hos K-kedjan är det handelsmännen som själva bestämmer när butiken är öppen. Men i regel betjänar alla större butiker hela påsken och även små butiker i centrum av städerna. I glesbygden kan öppettiderna variera lite mer. Och under långfredagen tar också många större butiker en paus.

– Ungefär en tredjedel av K-Citymarketarna håller stängt på långfredagen, säger Otto Heinonen som är informatör på Kesko.

Ökad försäljning

Lidls butiker är också i huvudsak öppna under helgen. Exempelvis under påskdagen och annandag påsk kan man handla till klockan 19. Men under långfredagen är butikerna, med några undantag, stängda.

– Påsken är vid sidan om julen årets viktigaste mathögtid. Vi tror att folk gärna gör matinköp även under helgerna, säger kedjans operativa direktör Mark Henry i ett pressmeddelande.

Under påsken brukar det vara mer kött, fisk och godis i matkorgarna. Och inköpen ökar även som helhet, K- och S-kedjan rapporterar att deras försäljning går upp med ungefär en femtedel under påskveckan.

– Jag tror att folk köper sin påskmat, som exempelvis memma, lamm och annat före söndagen. På måndag fyller man sedan på. Då köper säkert många mjölk och bröd då det är dags att återgå till vardagen, säger Outi Hohti på S-gruppen. 

Alko och banker stängda

Alko håller öppet till klockan 20 på skärtorsdagen. Därefter är Alkos butiker stängda över hela påsken och öppnar först på tisdag.

Också bankerna är stängda över påsken. På skärtorsdag betjänar bankkontoren fram till klockan 13.

Postens egna affärer är stängda från långfredag till annandag påsk, alltså måndag. Huvudposten i Helsingfors utgör ett undantag och betjänar även på lördag.

En del bussturer uteblir under påskhelgen. På www.matkahuolto.fi kan man kolla tidtabellerna för de olika transportföretagen.

Påsken påverkar också fjärrtågen och lokaltågen i huvudstadsregionen. På skärtorsdagen gäller fredagstidtabeller och på långfredag och påskdagarna gäller i huvudsak söndagstidtabellerna. På www.vr.fi finns detaljerad information om tidtabellerna. 

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning