Påskölen smakar choklad, memma och rök

I Norden lever traditionen med speciella påsköl kvar, i synnerhet i Danmark. Bild: www.photomic.com

Alko valde att ta in bara tre påsköl i år, varav åtminstone ett av dem också finns i matbutiker. De övriga ölen i rutan är köpta i olika matbutiker runtom huvudstadsregionen.

Traditionen med påsköl sträcker sig till 1700-talet då Paulaner i München introducerade bockölet Salvator för att drickas som "rinnande bröd" under fastan fram till påsken. I dag är Salvator ett av de internationellt mest kända tyska ölen och hittas ofta både i Alko och i välrenommerade pubar.

Ölet har gett upphov till traditionen att namnge bocköl med ändelsen -ator, som Stadin Panimos Ultimator och Ayinger Celebrator. Påskölstraditionen lever vidare speciellt här uppe i Norden och i Danmark brygger de flesta bryggerierna en påskebrygd för högtiden.

Easter Moo Choco Milk Stout 4,5 %, Humalove, Finland (bryggd hos UG Brewing i Logo)

Humalove äger inget bryggeri, i stället likt göken, använder de sig av andras bon (läs bryggerier). Doften i denna stout är rostad, aningen rökig typ tobak samt sötma från laktosen. Smaken är för styrkan överraskande fyllig, med andra ord skickligt bryggd. En viss sälta lägger sig på tungan i eftersmaken. En eloge också för den simpla men humoristiska etiketten med en ko i häxhatt flygande på en kvast.

Pris: ca 3,90 euro (inhandlad i matbutik) 33 cl Betyg: Witching Bitching Funny Bunny 5,3 %, The Flying Dutchman Nomad Brewing Company, Finland (bryggd i Belgien)

Ljus ale i belgisk stil kryddad med koriander och apelsinskal. Doften är frisk, aningen syrlig med toner av passionsfrukt. Smaken är ganska torr, fräsch samt försiktigt stickade etanol. Enkelt men gott, dock blir koriandern och apelsinskalen överkörda av den amerikanska humlen.

Pris: ca 4 euro (inhandlad i matbutik) 33 cl Betyg: Mufloni Pääsisäine 5,5 %, Beer Hunter's, Björneborg

India Brown Ale med fyndigt namn kryddad med apelsin och koriander. Ölet har en angenäm balans mellan karamellmalt som ger sötma och beska från humlen som fungerar väl ihop med kryddorna. Lagom fylligt och välbalanserat, gott men utan finesser.

Pris: ca 4 euro (inhandlad i matbutik) 33 cl Betyg:

Häxbrygden Noita. Bild: Alko

Noita Blonde Ale 4,5 %, Bryggeri Helsinki, Helsingfors

Denna häxbrygd eller ljusa ale i belgisk stil introducerades av bryggeriet i fjol. Årets recept verkar ganska långt vara detsamma, doften är försiktigt fruktig och kryddig av jästen och pomeransskalen. Smaken domineras av jästen och är aningen endimensionell, saknar sinnrikhet. Ölet har också problem med skummet, det försvinner lika snabbt som häxorna flyger till Blåkulla.

Pris: ca 3,60 euro (inhandlad i matbutik) 33 cl Betyg:

Laitilas memmaöl. Bild: Alko

704344 Mämmi Cream Stout 5,5 %, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Letala

Efter ett uppehåll på något år återkommer bryggeriet lagom till påsk med ett öl delvis bryggt på memma. Detta år är det en stout som förutom memman också är sötad med laktos, en sockerart som öljäst inte kan förbruka. Helheten är angenäm, smaken från den rostade malten blandas med rågen från memman samt sötma från laktosen. En svag oxidering (våt kartong) hittar man i doften men då helheten fungerar väl kan man förlåta sådana små petitesser.

Pris: 4,61 euro (ca 3,50 euro i matbutik) 33 cl Betyg:

Prykmestars påskporter. Bild: Alko

729466 Prykmestar Suklainen Pääsiäisporter 7,5 %, Vakka-Suomen Panimo, Nystad

Återkommande påskporter med tillsatt choklad. Doften är rostad malt, mycket choklad. Smaken är fyllig och den söta chokladen kommer fram i eftersmaken, dock känns smaken av choklad aningen konstgjord. Pröva tillsammans, eller rentav som ingrediens, i mustiga grytor.

Pris: 5,07 euro / 50 cl Betyg:

Fastenbier. Bild: Alko

799556 Aecht Schlenkerla Fastenbier 5,5 %, Heller-Trum, Tyskland

Bryggeriet, vars restaurang i Bamberg har serverat törstiga ölsjälar i över 600 år, torkar malten för bryggning med rök från bok och ek. Av bryggeriets samtliga goda rököl anses detta lageröl vara det bästa, den rökiga smaken lägger sig lent på tungan och ölet är superbt välbalanserat. Avnjut tillsammans med lamm, korv och alpostar eller som sällskapsöl i vårsolen.

Pris: 4,49 euro / 50 cl Betyg:

André Brunnsberg ölkännare

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning