Påskens viner ska passa till många smaker

Påskmåltiden ställer stora krav på vinet om man vill att det ska passa såväl ägg och sill som lax och lamm. Eller så inte – man kan också välja ett vin som man gillar, för det passar säkert något av alla de smaker som dukas upp under påsken. Bild: Mostphotos

Påsken är en av våra viktigaste högtider, åtminstone matmässigt. Vi är många som är glada över att få fira vårens ankomst med lax eller lamm, memma eller pasha och förstås med chokladägg. Men vad ska vi dricka till?

Att ägg hänger så starkt ihop med påsken lär bero på att det under fastan var förbjudet att äta ägg. Hönsen struntade dock i kalendern och fortsatte naturligtvis att värpa helt som vanligt – vilket resulterade i ett överflöd av ägg när fastan var förbi.

Liksom julbordet är också påskens mattraditioner ett verkligt sammelsurium av olika mer eller mindre krävande smaker, dit både ägg och sill hör. I stället för att ödsla alltför mycket energi på att hitta just rätt smakkombination mellan mat och dryck brukar jag rekommendera att duka fram några olika allround-viner som man tycker om och komplettera med en god öl som både släcker törsten och passar bra med det salta och feta.

525817 Stellenrust Barrel Fermented Chenin Blanc B28. Sydafrika.

Många inleder sin påsk med en festligare fiskmåltid på långfredagen. Förr i världen dukade man fram det enklaste man hade i matväg, vilket var sill och potatis, men nu för tiden är det ofta lax som gäller. Ett vin som passar med lax i många former är sydafrikanska nyheten Stellenrust Barrel Fermented Chenin Blanc B28, som lanserades på Alko i början av mars. Stellenrust är ett av de största familjeägda vinföretagen i Stellenbosch i Western Cape-regionen och odlar vin på cirka 400 hektar mark. Denna Chenin Blanc är fruktig och aromatisk, med frisk smak som bjuder på inslag av gula plommon, äpple, citrus, örter och en skön gräddighet med lite ektoner i bakgrunden.

Pris: 9,98 007681 Joseph Mellot Pouilly-Fumé La Forge 2018. Frankrike

En och annan ägghalva lär också dyka upp på påskborden runtom i vårt land. Även om ägg vanligtvis utmålas som en av vinets värsta fiender på grund av proteinets svavelföreningar som kan avge en metallisk smak med vin finns det ingen anledning till oro. Ett simpelt, kokt ägg som sådant kanske passar bättre ihop med en kopp kaffe, men så fort man garnerar det eller gör en hel rätt av det, förslagsvis med sparris och hollandaisesås eller vackert upplagd rom och dill, så fungerar det finfint med vin.

Champagne är en klassiker, men vanligt vitt går också bra. Prova Joseph Mellots Pouilly-Fumé från Loiredalen. Smaken är härligt aromatisk, mycket frisk med sauvignon blanc-typiska toner av vinbärsbuske, nässlor, rabarber, lite citrus och en fin mineralitet. César Mellot, en av vinhusets förfäder, blev faktiskt på 1600-talet anställd som Solkungen Ludvig XIV:s rådgivare i vinfrågor, så jag är rätt säker på att inte heller ni behöver bli besvikna på det här vinet.

Pris: 22,01 007485 Pfaff Pinot Gris. Frankrike.

Sillen är aningen svårflörtad på grund av sin söta, salta och ibland syrliga karaktär, men det finns nog viner som står upp emot den. Jag tycker själv att en pinot gris med markerad friskhet är ett bra val om man inte är en vän av öl och snaps. Klassikern Pfaff Pinot Gris från Alsace i Frankrike är med sin friska syrlighet, halvtorra citruston och örtiga fräschör inte alls tokigt till.

Pris: 14,98 922696 The Adventures of Miss Harry. Australien.

Lammet stjäl oftast showen hos oss vid påsken, även om det återkommer i lite varierande former: ibland som en elegant ugnsstek med vitlök och örter, ibland i en nordafrikansk grytversion med aprikoser, kanel, ingefära och couscous som tillbehör.

En favorit sedan länge till allehanda lammrätter är Hewitsons Miss Harry. I år blir det en ny version som är gjord i samma anda, men av enbart Shiraz och förpackad i behändig låda, nämligen The Adventures of Miss Harry. Vinet är mulligt och generöst, med lena tanniner, en varm kryddighet och passar bra till diverse smakrika kötträtter, men också som pratvin på kvällskvisten.

Pris: 24,99 /lådvin på 1,5 liter 007922 Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese 2017. Österrike

Sist men inte minst – vad passar ihop med chokladägg och pasha? Där gäller den gyllene regeln om att matcha sött med lika sött och jag föreslår ett litet glas kylt dessertvin till påskens avrundning. Österrikiska Lenz Moser gör en ljuvlig trockenbeerenauslese som uppvisar en välkommen fräschör, samtidigt som de tydligt söta honungs- och aprikostonerna ändå går hand i hand med traditionell pascha och choklad.

Pris: 18,69

Linda Forssell

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning