Partipampen Mitch McConnell kan få sista ordet om Trump

Kentuckysenatorn Mitch McConnell, en av Republikanernas främsta ledare, uppges fundera över sitt stöd till president Trump inför det andra riksrättsförfarandet. Bild: Kevin Dietsch/TT-AP

Den republikanska eliten har rättat sig i Donald Trumps led i flera års tid. När ett riksrättsåtal stundar i elfte timmen kan de bryta sig ur. Den ärrade senatsnestorn Mitch McConnell – partiets traditionalistiska "grand old man" – kan få sista ordet.

Under fyra års tid har Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, stått i bakgrunden utan större invändningar när Donald Trump tagit rampljuset och satt ord på den republikanska politiken.

Nu florerar uppgifter om att McConnell kan vara beredd att rösta för att presidenten ska avsättas, när denne har en vecka kvar i Vita huset. Och hans ord väger tungt hos kollegorna, som partiets näst mäktigaste person.

Vid det förra riksrättsförfarandet mot Trump gick McConnell i första försvarsledet. Denna gång verkar det ha skurit sig mellan partitoppen och presidenten och de två sägs inte ha talats vid på flera veckor.

Splittrat parti

Det sjuder bland republikaner i kongressen efter förra onsdagens kaos, där sympatisörer till den avgående presidenten stormade Kapitolium.

Vid ett riksrättsåtal krävs att två tredjedelar av senaten vill avsätta Trump. 17 republikanska senatorer behöver då alltså ta ställning för det.

– Om Mitch (McConnell) säger ja så är han (Trump) körd, enligt en källa inom Republikanerna till CNN.

Den konservative Kentucky-senatorn valde efter många om och men – närmare bestämt nästan sex veckors tid – att som första topprepublikan öppet medge att Joe Biden vunnit presidentvalet.

Vid sidan av det har president Trump försökt pressa republikaner på alla nivåer att ta ställning för hans invändningar, och dinglat med sitt stöd vid framtida omval framför dem.

Många partiföreträdare har tyst hållit sig utanför skottlinjen.

Mitch McConnell och Donald Trump i Ovala rummet i somras. Arkivbild. Bild: Evan Vucci/TT-AP

Börjat kliva fram

Enligt bland andra The New York Times anser McConnell att Trump har begått tillräckliga övertramp för att bli avsatt och han uppges också se en möjlighet att göra upp med trumpismen och presidentens stora inflytande över partiet. Via ett riksrättsåtal kan Trump stoppas från offentliga ämbeten för all framtid.

McConnell har varit senator i 36 år och lett partiets arbete i senaten i 13 av dem. Enligt nyhetssajten Axios lutar det åt att han ger grönt ljus för ett riksrättsåtal.

I representanthuset har några republikaner klivit fram.

Representanthusledamoten Liz Cheney beskriver Trumps agerande inför kongresstormningen förra veckan som det största sveket av presidentämbetets förpliktelser i USA:s historia. Hon, och ytterligare några partikamrater i underhuset, har aviserat att de är för ett riksrättsåtal.

Fått igenom mycket

Mitch McConnell har ändå fått se en republikansk dagordning vinna mark i Donald Trumps spår. Skatter har sänkts, avregleringar har skett på mängder av områden och hundratals domare har tillsatts, inte minst tre stycken i landets högsta domstol.

Men sent omsider rapporteras det alltså vara droppen. Själv har republikanen ännu inte sagt något om riksrättsförfarandet.

– Om man är McConnell så vill man bli ihågkommen för att man försvarat senaten och institutionen, säger en republikan som står nära honom, enligt Axios.

Förra onsdagen tog Mitch McConnell ton vid senatens sammanträde och varnade för att ett ifrågasättande av ett legitimt valresultat skulle försätta USA:s demokrati i en "dödsspiral". Bara en liten stund senare evakuerades kammaren med anledning av den argsinta pöbel som sedan tog sig in.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning