Partiledarna överens: De stora frågorna i budgeten har fått en lösning – hela regeringen sammanträder på onsdag

De fem partiledarna och finansministern förhandlade hela tisdagen i Ständerhuset i Helsingfors. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Regeringens förslag till statsbudget för 2021 visar ett underskott på 10,7 miljarder euro.

Det var fem till synes nöjda ordförande för regeringspartierna som på tisdagskvällen steg ut på Ständerhusets trappa, efter två långa dagar av intensiva förhandlingar om statsbudgeten, för att berätta om slutresultatet.

– Vi har nått samförstånd i alla de stora frågorna, säger statsminister Sanna Marin (SDP).

– Det handlar till exempel om kommunernas ekonomi, organisationernas ekonomi, energibeskattningen och sysselsättningen.

Prislappen för samförståndet blir en statsbudget med ett underskott på 10,7 miljarder euro. Det är drygt 3 miljarder mer än vad som tidigare uppskattades. Några detaljer ville de fem partiledarministrarna inte gå in på ännu.

– Vi fortsätter diskussionen med resten av regeringen i morgon och informerar närmare om detaljerna efter det, säger Marin.

SFP:s ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson säger att läget är under kontroll.

– Vi har arbetat i god anda och gjort goda beslut.

En av de stora stötestenarna i budgetförhandlingarna har varit frågan om regeringens klimatpolitik. Centerpartiet och De gröna har haft motsatta åsikter om takten på klimatarbetet.

– Vi har även hittat en lösning på frågan om klimatpolitiken, säger Annika Saarikko, vetenskaps- och kulturminister och ordförande för Centern.

– Det är viktigt att stämma i bäcken och inse att det finns utmaningar såväl för klimatet som för näringslivet.

De grönas ordförande, inrikesminister Maria Ohisalo, säger att man funnit en väg som fungerar och att man berättar närmare om detaljerna på onsdag.

Regeringen samlas i sin helhet på onsdag morgon klockan 9 för att ännu gå igenom detaljerna i budgetförslaget. En presskonferens har utlovats till senare på dagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning