Partiledarna: "En sak saknades tydligt på toppmötet"

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

För första gången var det hela nio partiledare som möttes i Björneborg, och samtalet kretsade först kring toppmötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin.

Måndagens toppmöte i Helsingfors fokuserade i hög grad på presidenten, medan statsminister Juha Sipilä (C) varit i Björneborg.

– En sak som saknades helt i diskussionen var det internationella systemet, handeln och den multilaterala ordningen baserad på regler. De här frågorna tycktes inte vara prioriterade hos någondera presidenten, kommenterar Juha Sipilä.

Flera partiledare var överens om att det har betydelse att en händelse av den här magnituden kan arrangeras i Finland.

– Finland kan vara större än sin storlek, säger Li Andersson (VF).

Andersson gillade också budskapen om Finland som kom ut – om pressfriheten, till exempel.

När Donald Trump anlände till Finland var det efter bland annat ett Nato-toppmöte som verkade mer konfliktfyllt än tidigare. Också Nato-toppmötet gav svallvågor i partiledardebatten.

Petteri Orpo (Saml) säger att Nato-toppmötet förra veckan väckte frågor om USA:s förhållande till alliansen, men han bedömer att utgången är att landet alltjämt är förbundet till Nato.

"Förvirrat Nato-möte"

Antti Rinne (SDP) var mer oroad.

– Det gav ett mycket förvirrat intryck. Trump lyfte i det här sammanhanget upp sitt eget lands vapenindustri och möjligheten att göra affärer med Europa, säger Rinne om Trumps krav att Natoländerna ska höja sina försvarsanslag.

Trump hade efter Nato-mötet kopplat överenskommelsen om att höja försvarsanslagen till uttalanden om att USA kan "vara till hjälp" i materielanskaffningen och att USA säljer de bästa vapnen.

Rinne lutade sig ändå mot det han kallar en pragmatisk linje – att Finland har en option att ansluta sig till Nato, vilket han vidhöll trots frågorna kring hur väl Nato håller ihop.

Där fick SDP-ledaren kritik.

– Det är bra att tala om Nato-optionen, men det ska inte tas för givet att det alltid kommer att vara öppna dörrar, varnade Anna-Maja Henriksson (SFP).

– Vi ska se vad som händer i Sverige.

"Självbedrägeri"

Här är också Jussi Halla-aho (Sannf) på samma linje, och säger att det är något av "självbedrägeri" att tro att Finland fritt kan välja vilken tidpunkt som lämpar sig för att ansöka om Nato-medlemskap.

Anna-Maja Henriksson säger att toppmötesarrangemangen ändå visar att Finland är ett land som andra litar på i internationella sammanhang. Sipilä säger att det visar något om Finlands linje som icke-allierat land. Petteri Orpo framhöll däremot att det handlar om president Sauli Niinistö som person, och hans fungerande kontakter.

Vissa år är det glesare mellan partiledarna och ministrarna på Finlandsarenan i Björneborg, men i år hade alla nio ordförande för riksdagspartierna samlats för debatt hos MTV.

Med var också Jussi Halla-aho (Sannf) och Touko Aalto (Gröna) som valdes till partiledare förra sommaren och det allra färskaste riksdagspartiets ordförande Sampo Terho (Blå). För deras del inleddes alltså paneldebatterna här, och de lär inte bli färre då nästa val närmar sig.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning