Partihandlarna som blev konstsamlare

Eniga samlare. Familjen Heino – Raimo, Raini och Rauli – är överens när de kompletterar Heinos konstkollektion. Verket bakom dem är Teemu Saukkonens Lördag. Bild: Tor Wennström

Den första målningen köptes av en ingivelse. I dag är familjen Heinos konstsamling så stor att den fyller flera hem och tre lager.

En vårdag 1960 promenerade Raimo och Raini Heino genom Citypassagen i Helsingfors. I ett fönster såg de en målning som väckte deras intresse. Arbetet hette Zigenarflicka (Mustalaistyttö) och var målat av konstnären Olavi Laine.

– Vi frapperades av färgerna och av den frihetslängtan målningen förmedlade. Och så beslöt vi oss på direkten att målningen skulle bli vår present åt varandra på vår ettårs bröllopsdag, berättar Raini Heino.

Köpet kom att bli grundplåten till en av de största privata konstsamlingarna i Finland. På 1970-talet flyttade familjen Heino till en villa och när bostadslånet var betalt ville familjen ha mera konst att fylla de tomma väggytorna med.

– 1975 köpte vi ett verk av Anitra Lucander. Jag tror att det var då vårt samlande tog fart och på 1980-talet uppfattade vi oss som samlare, säger Raini Heino.

Gallerirundor och museibesök blev ett kärt fritidsnöje och när sonen Rauli Heino hade växt upp delade han sina föräldrars intresse. I daq arbetar Rauli Heino inom den stiftelse föräldrarna grundade.

Helt lätt var det inte att träda in i rollen som konstsamlare och konstmecenat. Paret Heino kommer från företagarvärlden (partihandeln Heinon tukku) och även om Raini Heino var intresserad av konst redan som ung säger hon sig ha känt sig som en utomstående.

– Tröskeln var ganska hög i början. Man tyckte att alla andra visste så mycket mera och såg ner på en. Det dröjde innan jag vågade öppna munnen, minns Raini Heino.

Raini Heino är uppvuxen i Helsingfors, under anspråkslösa förhållanden. I likhet med sin man studerade hon vid Finska handelshögskolan men ägnade fritiden åt att utveckla sitt konstkunnande. En av de mera omvälvande upplevelserna var den första ARS-utställningen på Ateneum där Raini Heino fick se konst hon inte ens visste existerade.

Galleri- och museientusiaster

Paret Heino har köpt sina arbeten på olika gallerier i Helsingfors, aldrig på auktioner. Speciellt förtjusta blev de i Konstsalongen där den charmante Ingjald Bäcksbacka alltid tog emot dem med öppna armar, ivrig att vägleda och dela med sig av sina kunskaper.

Känner ni er också som mecenater?

– Ganska snabbt upptäckte vi att det inte är någon dans på rosor att vara gallerist. Vårt främsta motiv har varit att hedra konstnärer och gallerister och vi tänkte att det kanske fanns någon vi kunde hjälpa. Hur teatraliskt det än låter har vi alltid njutit av att köpa konst, säger Raini Heino.

I dag består konstsamlingen av 1 400 verk. En del arbeten finns placerade hemma hos Raimo och Raini Heino, en del hos sönerna, en del i företagets lokaler och resten i tre lager. Inget av de verk som har införskaffats har någonsin sålts.

Brukar paret hänga om hemma?

– Nej, om man byter ut en tavla måste man byta ut alla. Dessutom matchar de som finns framme nu den övriga inredningen, säger Raili Heino.

Målningar, teckningar, skulpturer och fotografier ingår på utställningen Med kärlek från Heino som på fredag öppnar i HAM i Helsingfors. HAM:s museichef Maija-Tanninen Mattila minns hur hon som ung konststuderande under sina galleribesök brukade notera de röda lappar som markerade att en tavla var såld.

– Det pratades redan då om Heinos kollektion men den var en väl bevarad hemlighet. Ingen visste hurudan samlingen var och jag brukade fundera mycket över hurudana de här Heinos egentligen var.

Paret Heino har inte fått påverka vilka arbeten som ingår i utställningen. Raini Heino har dock inga svårigheter med att utnämna en eventuell favorit bland de drygt hundra verken.

Anni Leppäläs målning Morgonljus (Aamunvalo) tycker jag mycket om.

– Den lilla flickan på målningen döljer ögonen bakom håret, så där som vi alla brukar göra när livet är jobbigt. Men målningen lyckas ändå inge hopp.

Vårens andra nyhet från HAM handlar om graffitikonst. På torsdag får Kampens metrostation ett graffitiverk som egentligen består av sex sprejmålade arbeten på duk och ett på väggen. Konstnär bakom verkserien är svenske Kaos (Lars Hjerstedt).

En utställning om graffiti- och gatukonst kommer att visas på Tennispalatset 2018.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning