Partigrupp i EU vill kasta ut ungerska Fidesz

Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild Bild: Lehtikuva-AFP/Attila Kisbenedek

Tolv partier inom EPP, den största partigruppen i EU-parlamentet, har officiellt begärt att Ungerns regeringsparti Fidesz ska kastas ut.

– Tolv medlemspartier från nio länder har begärt uteslutning eller avstängning av Fidesz, säger EPP:s ordförande Joseph Daul.

Han tillägger att EPP ska diskutera frågan den 20 mars.

Anledningen är kritiken mot Fidesz och dess ledare, Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Den utlösande faktorn bakom kravet är en affischkampanj inför valet till EU-parlamentet där kommissionsordförande Jean-Claude Juncker syns på bild med den oppositionelle ungersk-amerikanske affärsmannen George Soros. Budskapet är att de ingår i en sammansvärjning för att släppa in mängder av muslimska migranter i Europa.

EPP är EU-parlamentets största partigrupp och samlar kristdemokratiska och konservativa partier i Europa. Bland medlemmarna finns Samlingspartiet som också har krävt att Fidesz ska uteslutas ur EPP.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46