Partierna positionerar sig inför kommande val

De politiska piruetterna i Italien har efter landets senaste parlamentsval har varit många och svåra att hålla reda på. Center–vänster-koalitionen som år 2013 utgick som knapp segrare i valet är nu inne på sin tredje statsminister, Paolo Gentiloni. Matteo Renzi, som avgick från statsministerposten efter att regeringens linje förlorade i en folkomröstning 2016, är dock fortfarande partiets ledare. Partito Democratico har regerat i koalition med olika center-högerpartier sedan valet, vilket lett till att alliansen med vänsterpartiet SEL (vänster, ekologi, frihet) spruckit.

Oppositionen är på det stora hela delad i två läger. Det ena lägret leds Silvio Berlusconis center-högerparti Forza Italia som med största sannolikhet kommer att gå till val i koalition med högerpopulistpartiet Lega Nord, lett av Matteo Salvini. Lega Nord har sedan länge positionerat sig långt till höger, speciellt i invandringsfrågor. Tidigare var partiet dock mer fokuserat på att vinna autonomi för norra Italien. Berlusconis och Salvinis sannolika allians förväntas också ha stöd av mindre partier ännu längre högerut på den politiska kartan.

Som ett alternativ till de två koalitionsalternativen finns Beppe Grillos femstjärnerörelse (Movimento 5 Stelle). Grillo, som är känd som komiker och bloggare, kan själv inte ställa upp i val. Orsaken är att han dömts för vållande av annans död, vilket enligt partiets regler omöjliggör kandidatur i val. Det parlamentariska ansiktet för partiet är i stället den 31-årige Luigi Di Maio. Femstjärnerörelsen vill inte identifiera sig som vare sig höger eller vänster, men partiet har allt starkare positionerat sig närmare de traditionella högerpartierna i invandringsfrågor.

Eftersom invandring – och speciellt en kritisk hållning till densamma – blivit den stora frågan inför parlamentsvalet 2018, har också PD valt en mer restriktiv hållning i frågan. Inrikesminister Marco Minniti och partiledaren Renzi har båda gått in för att betona behovet av att begränsa invandringen framför att tala om integration. Likaså har regeringen förhandlat med Libyen om åtgärder att stoppa flyktingarna redan på andra sidan Medelhavet. Italiens regering förhåller sig kritiskt till att de andra EU-länderna, speciellt Frankrike, vägrat axla ett större ansvar i frågan.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning