Pärmäkoski utslagen – första gången på fyra år

Krista Pärmäkoski saktade in då spelet var förlorat för att spara krut till resten av helgen. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Krista Pärmäkoski väntar sig bättre prestationer i helgen.

De tre senaste åren har Pärmäkoski skidat i final i den klassiska sprinten i Ruka, men den stiliga sviten blev bruten i år. Hon var åttonde bäst i tidskvalet, men blev sist i sin kvartsfinal.

Hon trängdes lite med USA:s Sadie Bjornsen vid vändpunkten uppe på backkrönet och hamnade i fel spår. Det långsammare spåret.

– Jag var fräck, men tvingades ta det inre spåret som var betydligt långsammare, säger Pärmäkoski som oftast föredrar att ta de säkra före det osäkra när det gäller fästvallan.

– Åminstone Falla hade ganska hala skidor jämfört med mig. Men jag ville ha tillräckligt med fäste. Det var det bättre alternativet för mig, säger Pärmäkoski, som till slut var 26:a totalt.

– Det gick nog betydligt bättre än i Rovaniemi förra veckoslutet. Jag förväntar mig goda prestationer i helgen.

Bjornsen vann heatet före Maiken Caspersen Falla, som till slut var vassast i finalheatet. Anne Kyllönen var till slut bäst av de finländska damerna med sin 24:e plats.

– Positivt att jag orkade så bra. Jag skulle förstås ha velat skida i semifinalerna, säger Kyllönen.

Kyllönen var lite förkyld i början av veckan och hamnade i karantän i Finlands hotell. Hon tvingades vila tisdag-onsdag och kunde inte göra de förberedande träningarna som hon tänkt.

– Tidskvalet var svårt, men kvartsfinalen kändes redan som sprintåkning.

Kerttu Niskanen hade inte några stora förväntningar inför sprintloppet, men hon var nöjd med tjugonde plats i tidskvalet. Ett bra besked med tanke på resten av helgen.

– Det var lätt i tidskvalet då jag kunde bestämma min fartfördelning själv, men i kvartsfinalen var det fullt ös ända från start och det hämnade sig totalt i slutet, säger Niskanen.

– Men jag är helt nöjd med min form.

Katri Lylynperä hade också ett svårt tidskval, men hade bättre fart i sin kvartsfinal. Hon blev dock också utslagen.

– Det kändes inte alls bra i morse, men kvartsfinalen började bra, jag vann tvekamperna och var trea före den stora uppförsbacken. Men jag hittade inte någon bra rytm och tvingades direkt börja saxa, säger hon.

– Det var en positiv överraskning att kvartsfinalen gick så bra och förhoppningsvis kan jag överraska positivt i morgon också.

Världscuphelgen fortsätter med 10 km klassiskt på lördag och 15 km fritt med jaktstart på söndag.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning