Pärmäkoski utslagen – första gången på fyra år

Krista Pärmäkoski saktade in då spelet var förlorat för att spara krut till resten av helgen. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Krista Pärmäkoski väntar sig bättre prestationer i helgen.

De tre senaste åren har Pärmäkoski skidat i final i den klassiska sprinten i Ruka, men den stiliga sviten blev bruten i år. Hon var åttonde bäst i tidskvalet, men blev sist i sin kvartsfinal.

Hon trängdes lite med USA:s Sadie Bjornsen vid vändpunkten uppe på backkrönet och hamnade i fel spår. Det långsammare spåret.

– Jag var fräck, men tvingades ta det inre spåret som var betydligt långsammare, säger Pärmäkoski som oftast föredrar att ta de säkra före det osäkra när det gäller fästvallan.

– Åminstone Falla hade ganska hala skidor jämfört med mig. Men jag ville ha tillräckligt med fäste. Det var det bättre alternativet för mig, säger Pärmäkoski, som till slut var 26:a totalt.

– Det gick nog betydligt bättre än i Rovaniemi förra veckoslutet. Jag förväntar mig goda prestationer i helgen.

Bjornsen vann heatet före Maiken Caspersen Falla, som till slut var vassast i finalheatet. Anne Kyllönen var till slut bäst av de finländska damerna med sin 24:e plats.

– Positivt att jag orkade så bra. Jag skulle förstås ha velat skida i semifinalerna, säger Kyllönen.

Kyllönen var lite förkyld i början av veckan och hamnade i karantän i Finlands hotell. Hon tvingades vila tisdag-onsdag och kunde inte göra de förberedande träningarna som hon tänkt.

– Tidskvalet var svårt, men kvartsfinalen kändes redan som sprintåkning.

Kerttu Niskanen hade inte några stora förväntningar inför sprintloppet, men hon var nöjd med tjugonde plats i tidskvalet. Ett bra besked med tanke på resten av helgen.

– Det var lätt i tidskvalet då jag kunde bestämma min fartfördelning själv, men i kvartsfinalen var det fullt ös ända från start och det hämnade sig totalt i slutet, säger Niskanen.

– Men jag är helt nöjd med min form.

Katri Lylynperä hade också ett svårt tidskval, men hade bättre fart i sin kvartsfinal. Hon blev dock också utslagen.

– Det kändes inte alls bra i morse, men kvartsfinalen började bra, jag vann tvekamperna och var trea före den stora uppförsbacken. Men jag hittade inte någon bra rytm och tvingades direkt börja saxa, säger hon.

– Det var en positiv överraskning att kvartsfinalen gick så bra och förhoppningsvis kan jag överraska positivt i morgon också.

Världscuphelgen fortsätter med 10 km klassiskt på lördag och 15 km fritt med jaktstart på söndag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning