Pärmäkoski suverän – Nissinen glad över brons

Vilma Nissinen jublade över sin första individuella FM-medalj. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Vilma Nissinen avgjorde bronsstriden i slutet i FM i Vörå.

Det trettonde individuella FM-guldet för Krista Pärmäkoski – den första individuella FM-medaljen för Vilma Nissinen, 22. Damernas 10 km (k) gick enligt manuskriptet i Vörå.

– Vi hade en hård kamp med Susanna om föreningens interna mästerskap. Ibland var Sussu en sekund efte4r, ibland var jag en sekund efter, men i slutet kunde jag avgöra. Jag är mycket nöjd med hela veckoslutet, säger Nissinen, som till slut var tio sekunder snabbare än Susanna Saapunki i mål.

Både Nissinen och Saapunki representerar Vuokatti Ski Team Kainuu. I fredagens lagsprint tog Nissinen hem sitt första FM-guld tillsammans med Katri Lylynperä.

– Jag kör hem efter det här. Det är U23-VM om en månad. Det är mitt sista år i juniorklass, så jag vill satsa ordentligt, säger Nissinen.

Nissinen har samlat mycket erfarenhet i världscupen i vinter. Hon deltog för första gången i Tour de Ski, där hon till slut var 31:a totalt.

En som redan från förut har både erfarenhet och FM-medaljer är Krista Pärmäkoski. Ikaalisten Urheilijats stjärna tog som väntat ett överlägset FM-guld.

– Jag gick ut hårt, men det gjorde tydligen alla andra också, för tidsskillnaden blev inte stor, fast jag ryckte i början, säger Pärmäkoski.

Efter 2,5 km låg Pärmäkoski nio sekunder före tvåan, Hämeenlinnan Hiihtoseuras Laura Mononen. I mål hade Pärmäkoski utökat sin ledning till 45,3 sekunder. Det är förstås en utklassning, men Pärmäkoski var inte nöjd.

– Det var inte så lätt som det borde vara som bäst. Dagens prestation räcker inte långt i världscupen. Jag är förstås lite seg av träningen, säger Pärmäkoski, som avslöjar att hon tänker stanna i Österbotten för att träna fram till onsdag.

Hon tävlar alltså inte i söndagens sprint. Följande helg fortsätter världscupen i snöfattiga Falun.

– Det går som det går i Falun, men jag får lov att offra nästa helg för att få lite solid träning, säger hon.

Laura Mononen blev klart distanserad, men hon var också 20-30 sekunder före Nissinen och Saapunki i mål. Esbobon hittade en del positivt i sin dag.

– Jag inledde bra, vet inte om det var för hårt, men under de sista varven gav jag upp lite för lätt då tidsskillnaderna var så stora. Men huvudsaken är att det går i rätt riktning, säger Mononen, som haft en svår säsong.

Kerttu Niskanen står över hela FM på grund av en förkylning. Anne Kyllönen deltog inte heller i lördagens 10 km.

IF Minkens Julia Häger var tolva, 3.15,5 bakom Pärmäkoski. Andrea Julin från samma förening var 20:a, 3.44,0 efter Pärmäkoski. Espoon Hiihtoseuras Nea Katajala tog 18:e plats, 3.34,9 efter segraren. Vantaan Hiihtoseuras Eeva Ahervo var 22:a, 3.48, 2 bakom.

Skid-FM, Vörå

10 km (k), damer:

1) Krista Pärmäkoski Ikaalisten Urheilijat 30.07,3, 2) Laura Mononen Hämeenlinnan Hiihtoseura +45,3, 3) Vilma Nissinen Vuokatti Ski Team Kainuu +1.04,8, 4) Susanna Saapunki Vuokatti Ski Team Kainuu +1.14,2, 5) Riitta-Liisa Roponen Oulun Hiihtoseura +1.33,4, 6) Katri Lylynperä Vuokatti Ski Team Kainuu +1.41,6

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning