Pärmäkoski spurtslog Bjørgen – "härligt"

Krista Pärmäkoski sträckte sig förbi skiddrottningen Marit Bjørgen i slutspurten. Bild: Ulf Palm

Krista Pärmäkoskis kanonskidor fungerade perfekt igen. – Jag visste att det blir min dag.

Efter fredagens sprintfiasko var det redan någon som viskade om Faluns förbannelse – i VM i Falun 2015 hade finländarna hela tiden mystiska vallningsproblem med skidorna. Den trefaldiga OS-medaljören Krista Pärmäkoski blev utslagen direkt i sprintkvalet – utan att ens kunna förklara varför.

Allting förändrades över en natt. Krista Pärmäkoski spurtade till segern på 10 km klassiskt med masstart i världscupfinalen i Falun – och på upploppet slog hon självaste Marit Bjørgen, tidernas största vinterolympier. Två tiondelar skiljde dem i mål.

Inför den här säsongen drömde Pärmäkoski om att en dag besegra sin stora idol, men ännu i Pyeongchang delade de på bronset på 10 km fritt. Efter OS har Pärmäkoski slagit Bjørgen två gånger, först i Lahtis och den här gången på Lugnets stadion i Falun.

– Härligt att kunna slå en av världens bästa idrottsutövare i spurten. Vad kan vara bättre än det? säger Pärmäkoski.

Bra skidor

Pärmäkoski använde samma skidor i Falun som hon använde då hon tog sin första seger någonsin i världscupen i Planica i januari. Samma utmärkta skidpar fungerade också i Salpausselkäspelen i Lahtis, där hon tog karriärens andra seger i världscupen.

– Jag visste att det blir min dag då det var -20 på morgonen, säger hon.

– Det här skidparet fungerar mycket bra då man skidar med burkvalla i kyla. Skidorna är lätta att skida och har bra glid.

Finländaren tvingades starta längre bak i fältet på grund av sin dåliga sprintplacering, men sparade sina krafter och slog till i slutet. Det var bara hon som kunde svara på Bjørgens ryck i slutet.

– Det var lite trängsel i början. Alltid då det såg ut som att jag får ett bra spår klev någon framför mig, säger Pärmäkoski.

– Men jag var inte alls trött i slutet och kunde dra åt skruven i sprintbacken och kila mig förbi Marit i slutspurten.

Fyra i världscupen

Minitouren i Falun och samtidigt hela världscupen avslutas med 10 km jaktstart i dag. Pärmäkoski ligger fyra i den totala världscupen, men medger att avståndet till täten är för stort.

– Jag borde ha lyckats bättre i Kollen. Det blir svårt att slå sig in bland de tre bästa, men jag går ut och kämpar och njuter av stämningen.

Hon ligger också fyra i minitouren i Falun. Avståndet till Marit Bjørgen är 43 sekunder och också Jessica Diggins och Ingvild Flugstad Østberg går ut före Pärmäkoski.

– Østberg och Diggins är svårslagna i slutspurten och Kalla kommer säkert bakifrån och utmanar. Det blir en tuff tävling.

Falun, världscupen i längdåkning:

Damer, 10 km, masstart, (k):

1) Krista Pärmäkoski, Finland, 26.00,5, 2) Marit Bjørgen, Norge, +0, 2, 3) Ingvild Flugstad Østberg, do, +5,1, 4) Ebba Andersson, Sverige, +14,5, 5) Masako Ishida, Japan, +14,8, 6) Charlotte Kalla, Sverige, +15,2, 7) Teresa Stadlober, Österrike, +15,4, 8) Jessica Diggins, USA, +15,5, 9) Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Norge, +24,8, 10) Kerttu Niskanen, Finland, +26,2..., 13) Aino-Kaisa Saarinen, Finland +31,6..., 17) Johanna Matintalo Finland +34,0..., 40) Anne Kyllönen Finland +1.35,2..., 46) Laura Mononen Finland +1.48,8. Susanna Saapunki startade inte.

Världscupen efter 28 av 30 deltävlingar:

1) Heidi Weng, Norge, 1 439 p, 2) Østberg 1 332, 3) Diggins 1 226, 4) Pärmäkoski 1 114, 5) Stadlober 836.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46