Pärmäkoski spurtade Finland till brons

Krista Pärmäkoski stod för en grym insats på ankarsträckan. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Norge vann. Ryssland blev tvåa. Sverige floppade. Och Finland? Snudd på sensationellt trea på stafetten på 4x5 kilometer vid VM i Oberstdorf.

Jasmi Joensuu skidade första sträckan, Johanna Matintalo den andra, evigt unga Riitta-Liisa Roponen gjorde en fenomenal insats på den tredje och på den fjärde knäckte Krista Pärmäkoski amerikanskan Jessie Diggins på slutrakan.

– Vi körde på rätt hårt på den första rundan. Men det gällde att hänga på och ta lite risker. Det var nog tungt i slutet men jag hittade lite energi och kunde svara på Diggins, säger Pärmäkoski till Yle.

Norge hade järnkoll på stafetten hela vägen, Therese Johaug avgjorde på tredje etappen och på ankarsträckan kunde Helene Marie Fossesholm njuta av de vackra vyerna.

Sverige tappade med Jonna Sundling på första etappen men den stora katastrofen kom på andra etappen då Charlotte Kalla, med en kämpig vinter bakom sig, tappade en och halv minut mot täten. En säker svensk medalj rök all världens väg.

Riitta-Liisa Roponen gjorde en fin insats på tio kilometer fritt tidigare i veckan och mot den bakgrunden var den starka åkningen inte en lika stor skräll.

Krista Pärmäkoski har lidit av sjukdom och svajig form men den mångfaldiga stortävlingsmedaljören visade kyla och rutin på ankarsträckan då hon knäckte Diggins, en av världens bästa skidåkare.

– Det var otroligt att följa med sista sträckan. Vi kunde inte stå stilla, säger Roponen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning