Pärmäkoski siktar på att njuta av sista etappen

Krista Pärmäkoski går in som trea på den sista etappen under söndagen. Bild: Emmi Korhonen/Lehtikuva

Njutning och Alpe Cermis är en ordkombination man inte hör särskilt ofta. Det mördande motlutet i slalombacken på den sista etappen på Tour de Ski har knäckt många stora namn under årens lopp.

– Det här har ju gått klart bättre än jag tänkte mig och nu tänker jag bara njuta sista dagen och helt enkelt ge det jag har att ge, säger Krista Pärmäkoski efter att hon slutat sexa i sprinten i tourens näst sista deltävling, plockat lite nyttiga bonussekunder och sett till att hon ligger på tredje plats inför avslutningen.

Jessica Diggins leder totalt, nästan två minuter före Pärmäkoski och knappa minuten före ryskan Julia Stupak. Det mesta talar för amerikansk triumf på söndagen. Diggins var tia på lördagen och då Stupak var åtta har hon 54 sekunder till godo på ryskan i det ruskiga motlutet.

– Det var nog en speciell dag. Kändes väl helt okej då jag vaknade och fötterna var rätt hyfsade då jag joggade upp. Men jag kände redan då att pulsen inte riktigt stiger och det gjorde den inte på hela dagen. Så brukar det vara. Alla är trötta i ben och kroppar men jag har varit med så många gånger för att jag vet ungefär vad jag kan få ut av mig själv, säger Pärmäkoski i Skidförbundets pressmeddelande.

Svensk dominans

I finalen dominerade Sverige stort. Linn Svahn vann före Maja Dahlqvist och Emma Ribom men totalt har trion inget i den absoluta tätstriden att göra. Där är Ebba Andersson bästa svenska på en sjätte plats. Andersson åkte ut i kvartsfinalen på lördag och tappade mark i sammandraget.

Svahn var snabbast i kvalet, vann kontrollerat både kvarts- och semifinal och var också i en klass för sig i finalen. 21-åringens utveckling är något utöver det vanliga. Hon debuterade i världscupen så sent som förra säsongen, men har redan tagit sju segrar individuellt.

Sverige vann trippelt också i världscuppremiären i Ruka. Den gången med Svahn som etta före Dahlqvist och Sundling.

– Jag sa till Maja inför finalen: "Hörru nu går vi för en trippel igen. Vi kommer sätta skräck i konkurrenterna inför VM med tripplar i båda sprintarna", säger Linn Svahn till SVT.

Pärmäkoski var nöjd med dagen även om en liten miss grämde henne i finalen.

– Jag borde ha inlett vassare då chansen fanns att lägga sig längre fram i fältet men det är inget jag är särskilt missnöjd med. Överlag var det en väldigt bra dag om man ser till förutsättningarna.

Någon press känner hon inte för avslutningen.

– Det går som det går. Jag ger det som finns att ge.

Damer, sprint (k), final

1) Linn Svahn, Sverige, 3.14,69, 2) Maja Dahlqvist, do, +0,54, 3) Emma Ribom, do, +0,84, 4) Natalia Neprjajeva, Ryssland, +1,60, 5) Tatiana Sorina, do, +1,97, 6) Krista Pärmäkoski, Finland, +2,42.

Tour de Ski efter 7/8 deltävlingar:

1) Jessie Diggins, USA, 2.27.51, 2) Julia Stupak, Ryssland, +0.54, 3) Pärmäkoski +1.51, 4) Neprjajeva +1.58, 5) Sorina +2.03.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning