Pärmäkoski på pallen i Tour de Ski – norska dominansen fortsätter efter kross

Krista Pärmäkoski hade behövt några hundra meter till för att passera Natalia Neprjajeva och ta andraplatsen i Tour de Ski-sammandraget. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Marginalerna i Tour de Ski blev rejäla – och Ingvild Flugstad Östberg var överlägsen i slalombacken. Krista Pärmäkoski kom i mål flera minuter efter norskan, men hade ändå andraplatsen på gaffeln.

Krista Pärmäkoskis insatser i Tour de Ski har varit stabila – och jämnheten tog till slut finländskan rätt långt. För andra gången i karriären knep hon en pallplats i sammandraget.

Under tidigare säsonger har Pärmäkoski slutat tvåa en gång och fyra hela fyra gånger, men nu undvek hon den snöpliga placeringen precis utanför pallen.

– Jag trodde inte att jag skulle vara bland de tre främsta totalt utan en pallplats i någon etapp, men jag har varit jämn, säger Pärmäkoski till Yle.

Pärmäkoski gick ut på den tuffa, sista klättringen uppför slalombacken Alpe Cermis som trea och höll den positionen hela vägen. Hon slet i ett vakuum mellan tvåan Natalia Neprjajeva och åkarna som jagade bakom.

Knappade in rejält

Pärmäkoski knappade in rejält på Neprjajeva och hade ryskan inom synhåll under den sista kilometern, men avståndet till andraplatsen var ändå för stort. Vid målgången var marginalen fjorton sekunder.

– Jag gav allt. Jag var väldigt trött, men om loppet hade varit lite längre tror jag ändå att jag hade tagit henne. Det här var en av mina bästa klättringar.

Insatsen var riktigt bra. Finländskan var nästsnabbast av samtliga på etappen.

– Det här var mentalt viktigt. Nu vet jag att jag kan slå mig in topp tre, säger Pärmäkoski.

Den andra finländskan Laura Mononen gick i mål som elfte dam. Hon förlorade en spurtduell mot Marija Istomina om tiondeplatsen. I söndagens tävling var Mononen femte snabbast.

Sjätte raka norska segern

Nästan tre minuter före Pärmäkoski gick totalsegraren Ingvild Flugstad Östberg över mållinjen. Säsongens Tour de Ski blev en uppvisning av Östberg. Efter tre raka förstaplatser hade hon ett betryggande avstånd att hantera på söndagens sista etapp.

Den sista klättringen uppför Alpe Cermis har aldrig varit en favorit för Östberg, men den här gången hanterade norskan läget utmärkt. Hon drygade ut sitt försprång och tog en solklar seger.

– Jag tror inte jag fattar det än. Det har alltid varit en dröm att vinna här. Det var mycket smärta, mina ben var trötta redan innan jag började klättra och jag tänkte att det här kommer att bli en lång resa, men jag tog det bit för bit, säger Östberg.

Differensen till Neprjajeva landade på över två och en halv minut. Samtidigt förlängde Östberg en fin norsk toursvit. För sjätte året i följd är det en norsk åkare som vinner på damsidan.

Även på herrsidan blev det norskt i topp. Johannes Hösflot Kläbo tappade tid i slalombacken, men norrmannens försprång räckte och han kunde kvittera ut totalsegern i sin Tour de Ski-debut.

Ryssen Sergej Ustiugov åkte in en dryg minut på Kläbo och tog andraplatsen. Simen Hegstad Krüger blev trea. Bland de tio främsta var nio av åkarna från Norge eller Ryssland.

Slutresultat i årets Tour de Ski

Damer:

1) Ingvild Flugstad Östberg, Norge

2) Natalja Neprjajeva, Ryssland + 2.42,0

3) Krista Pärmäkoski, Finland + 2.55,9

4) Anastasia Sedova, Ryssland + 3.53,2

5) Julia Belorukova, Ryssland + 4.47,4

6) Jessica Diggins, USA + 5.13,5

11) Laura Mononen, Finland + 9.45,1

Herrar:

1) Johannes Hösflot Kläbo, Norge

2) Sergej Ustiugov, Ryssland + 16,7

3) Simen Hegstad Krüger, Norge + 48,8

4) Sjur Röthe, Norge + 1.05,3

5) Alexander Bolsjunov, Ryssland + 1.26,6

6) Andrej Melnitjenko, Ryssland + 1.37,1

Tio senaste totalsegrarna

Damer:

2019: Ingvild Flugstad Östberg, Norge.

2018: Heidi Weng, Norge.

2017: Heidi Weng, Norge.

2016: Therese Johaug, Norge.

2015: Marit Björgen, Norge.

2014: Therese Johaug, Norge.

2013: Justyna Kowalczyk, Polen.

2012: Justyna Kowalczyk, Polen.

2011: Justyna Kowalczyk, Polen.

2010: Justyna Kowalczyk, Polen.

Herrar:

2019: Johannes Hösflot Kläbo, Norge.

2018: Dario Cologna, Schweiz.

2017: Sergej Ustiugov, Ryssland.

2016: Martin Johnsrud Sundby, Norge.

2015: Petter Northug, Norge.

2014: Martin Johnsrud Sundby, Norge.

2013: Alexander Legkov, Ryssland.

2012: Dario Cologna, Schweiz.

2011: Dario Cologna, Schweiz.

2010: Lukas Bauer, Tjeckien.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning