Pärmäkoski obesegrad – vill ha mera motstånd

Krista Pärmäkoski tog ett överlägset FM-guld på 30 km. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Ingen kunde hota Krista Pärmäkoski då skidsäsongen avslutades i Övertorneå.

Krista Pärmäkoski har inte förlorat en enda gång till en annan finländare i vinter och det fanns inget tvivel om vem som var favorit i damernas 30 km (f) i FM i Övertorneå. Efter 7,5 km var Pärmäkoski nästan 50 sekunder före tvåan Kerttu Niskanen och kunde slå av på takten en aning.

– Jag var lite överraskad att det blev en så stor lucka så snabbt. Mot slutet kunde jag ta det ganska lugnt och njuta lite, säger Pärmäkoski.

Önskar mer motstånd

Hon var till slut 1.28,9 före Laura Mononen i mål. Kerttu Niskanen var trea, 1.49,2 bakom Pärmäkoski.

– Jag tänkte under tävlingen att det skulle vara kul att få en riktig sekundstrid och tvingas skida till slut för fullt. En idrottare utvecklas av att tävla och jag skulle förstås hoppas på att det blev lite jämnare tävlingar, säger Pärmäkoski.

– De andra har säkert lärt sig något av den senaste sommarens träning.

Jämnhet

Pärmäkoskis säsong var så där, ingen medalj i VM, men tredje plats i Tour de Ski. Hon var framför allt jämn och det är något hon lyfter fram då hon utvärderar sin säsong.

– Jag är nöjd med jämnheten. Jämna tävlingar, både i fritt och klassisk stil. Jag har också varit frisk för det mesta, säger hon,

– 10 km klassiskt i Seefeld lyckades helt bra, fast jag inte tog medalj. Det var en bra prestation.

Niskanen suverän

Iivo Niskanen tog en överlägsen seger i herrarnas 50 km. Han var i mål 1.50 före systern Kerttu Niskanens fästman Juho Mikkonen. Joni Mäki var trea och Matti Heikkinen fyra i karriärens sista skidlopp.

– Det var inte lätt. Tur att föret blev lite snabbare mot slutet. Det var ett helt bra lopp. Inga svaga stunder. Det bästa 50 kilometers loppet jag skidat i fristil. Det värmer nog, säger Niskanen, som ännu tänker skida långloppet Ylläs-Levi i vår.

Firade Heikkinen

Niskanen och de andra medtävlarna samlades för att fira Heikkinen efter att han gått i mål. Han var helt slut, men de lyfte upp honom i luften några gånger. Niskanen är full av lovord då han talar om Heikkinen.

– Finns få skidåkare som kan ta ut sig som Happo. Han har satt en ny standard för vår generation, säger Niskanen.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning