Pärmäkoski mot favoritsträckan med blåslagen bak

Krista Pärmäkoski. Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS / PEKKA SIPOLA

Krista Pärmäkoskis sprint slutade dramatiskt i stadions sista kurva. Nu laddar hon om och vill visa hemmapubliken vad hon går för.

Publiken flämtar till och tystnar sedan. Två skidåkare, Krista Pärmäkoski och Victoria Carl, kravlar sig upp i hästskon på skidstadion medan de fyra främsta i heatet åker i mål. Pärmäkoskis första sträcka i Lahtisspelen blir en pannkaka. Snöpligt värre, eftersom hon visade riktig god form i kvalet där hon noterade den tredjesnabbaste tiden.

Pärmäkoski kämpade om andraplatsen i kurvan då Carl klämde in sig bredvid henne.

– Svårt att säga vad som exakt hände. Det kändes som om tyskan försökte tränga in sig i en för liten lucka. Skidorna träffade varandra, det var väl hennes fel då hon fick en varning för det. Jättesynd, för det kändes som om jag varit i bra form i dag. Det hade kunnat gå riktigt bra, säger Pärmäkoski besviket.

Finländaren klarade sig ändå nästan undan med blotta förskräckelsen. Värre gick det för Carl som slog sitt huvud då hon gick omkull.

– Det gick illa, hon fick en smäll i huvudet. De tror att det handlar om en hjärnskakning, säger Pärmäkoski och nickar mot omklädningstältet där tyskan vårdas.

Helt oskadd klarade sig inte Pärmäkoski heller.

– Jag har ett stort blåmärke i bakre låret och skinkan. Men månne jag inte är i skick i morgon, säger Pärmäkoski och syftar på 10 kilometer klassiskt där hon hör till favoriterna.

De senaste säsongerna har Pärmäkoski varit rätt stark i sprinter. I Lillehammer var hon tvåa och för ett år sedan kom hon fyra i Falun med fri stil. Men hon minns också då hon inte riktigt kunde det här med sprinter.

– Oj, vet ni. För några år sedan var jag omkull mest hela tiden och ofta var jag dels skyldig. De senaste åren har jag hållits på benen. I det här loppet kom det ett par krockar.

Sugen på revansch

Pärmäkoski medger att OS-belastningen påverkat hennes förberedelser inför hemmatävlingen i världscupen. Många ville fira hennes tre OS-medaljer men Pärmäkoski var tvungen att ge återbud. Festligheterna får vänta.

– Det här var den första goda dagen efter OS. Det är en fördel åt oss finländare då vi inte behöver resa någonstans efter den långa OS-resan. Vi skippade alla festligheter. Vi får ta dem sen. Det var skönt att få vara hemma och ha lite egen tid, säger Pärmäkoski.

I 10-kilometersloppet – en av hennes favoritsträckor – är Pärmäkoski sugen på revansch. Hon vill belöna publiken och sig själv.

– Jag ska kämpa om en prispallsplacering. Så pass mycket grämer det här. Jag vill visa hemmapubliken att jag inte är så här dålig. Jag kommer inte ihåg när jag senast fått ett sådant här publikstöd i Lahtisspelen. De stödde mig ännu efter vurpan.

Sprinten var ingen succé för de blåvita damerna. Endast Aino-Kaisa Saarinen gjorde Pärmäkoski sällskap i heaten. Saarinen kom 24:a, Pärmäkoskis slutplacering blev 21.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning