Pärmäkoski missnöjd, trött och distanserad: "Det var hemskt"

Krista Pärmäkoski tappar terräng i Tour de Ski-sammandraget efter att ha missat en semifinalplats i fristilssprinten. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Krista Pärmäkoski var orolig inför fristilssprinten i Val Müstair. Oron var befogad. Hon slogs ut i kvartsfinalen och tappar i Tour de Ski. – När mjölksyran slår till börjar man nästan må dåligt, säger hon.

Krista Pärmäkoski pekades ut som en förhandsfavorit till totalsegern i Tour de Ski. Efter tre av sju etapper är finländskan rejält distanserad i sammandraget.

Efter att ha slutat tolva och fyra i helgens tävlingar i Toblach inledde Pärmäkoski det nya året med en missräkning i Val Müstairs fristilssprint. Hon hade gjort sitt efter kvartsfinalen.

– Jag kan inte vara nöjd med det här. Det hade varit viktigt att avancera till semifinal för att ta fler bonussekunder, säger Pärmäkoski till Yle.

I heatet mötte Pärmäkoski bland annat Ingvild Flugstad Östberg – en av huvudkonkurrenterna i touren. När norskan och amerikanskan Sophie Caldwell tryckte på tvingades Pärmäkoski att släppa.

– Jag kände mig inte pigg. Det var hemskt, säger Pärmäkoski.

Ny tävling på onsdag

Den schweiziska orten ligger på 1 600 meters höjd. Den tunna luften tog ut sin rätt.

– I kvalet slog syran till i den branta backen. I heatet kom så mycket mjölksyra i låren på andra varvet att jag funderade hur jag skulle ta mig upp. När syran kommer börjar man nästan må dåligt, säger finländskan.

Pärmäkoski, som var den enda blåvita damåkaren som tog sig vidare från kvalet, måste återhämta sig snabbt. Redan på onsdag fortsätter Tour de Ski.

Först väntar en resa till Oberstdorf, sedan avgörs den fjärde etappen. Tio kilometer klassiskt med masstart är på programmet.

– Det är samma läge för alla. Nu är det viktigt att jag får vila och sova ordentligt. Det återstår tävlingar och om det inte blir problemföre ska jag försöka ta igen mig i morgon, säger Pärmäkoski.

Många bonussekunder för konkurrenterna

Precis som i lördagens tourpremiär var Stina Nilsson överlägsen. Svenskan imponerade och vann klart före Caldwell, men bakom knep Östberg och Jessica Diggins många bonussekunder.

Diggins slutade trea i sprinten och är ny totaletta. Östberg slutade fyra och är totaltvåa. Pärmäkoski ligger en knapp minut efter Diggins.

På herrsidan tog sig Lauri Vuorinen och Ristomatti Hakola vidare från kvalet. Där tog det stopp direkt. Båda två slutade sist i sitt kvartsfinalheat.

– Jag hade inte tillräckligt mycket kraft på andra varvet när det behövdes, säger Vuorinen till Yle.

– Jag hade väntat mig mer här. Den här banan ger mjölksyra och jag orkade inte hålla ihop, säger Hakola till Yle.

Vuorinen kommer att följa sin plan och köra onsdagens klassiska masstart, men Hakola låter det vara osagt om han kommer till start. Den tredje finländska herråkaren Matti Heikkinen avbröt efter de två första etapperna.

I herrfinalen var Johannes Hösflot Kläbo lika överlägsen som Nilsson var bland damerna. Norrmannen tog samtidigt över totalledningen i Tour de Ski.

Så fortsätter Tour de Ski

Oberstdorf, Tyskland:

2 januari: 10 kilometer (d) och 15 kilometer (h), klassiskt, masstart.

3 januari: 10 kilometer (d) och 15 kilometer (h), fristil, jaktstart.

Val di Fiemme, Italien:

5 januari: 10 kilometer (d) och 15 kilometer (h), klassiskt, masstart.

6 januari: 9 kilometer fristil, jaktstart.

Ställningen i touren efter 3/7 etapper

Damer:

1) Jessica Diggins, USA 28.25,6

2) Ingvild Flugstad Östberg, Norge + 1,1

3) Natalja Neprjajeva, Ryssland + 15,1

4) Julia Belorukova, Ryssland + 31,8

5) Ida Ingemarsdotter, Sverige + 51,9

6) Stina Nilsson, Sverige + 52,0

7) Krista Pärmäkoski, Finland + 56,9

Herrar:

1) Johannes Hösflot Kläbo, Norge 34.44,1

2) Sergej Ustiugov, Ryssland + 12,0

3) Alexander Bolsjunov, Ryssland + 25,1

4) Emil Iversen, Norge + 45,6

5) Sindre Björnstad Skar, Norge + 58,5

6) Richard Jouve, Frankrike + 1.12,9

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46