Pärmäkoski kroknade totalt på VM-tremilen – sågar utrustningen: "Det fanns inget att göra"

Krista Pärmäkoski hade inget med medaljstriden att göra på den avslutande tremilen. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Finlands damer åker hem från VM utan medalj. Krista Pärmäkoski blev trött, uppgiven och frånåkt på tremilen. Efteråt kom en på tok för bekant förklaring: Dåliga skidor.

Först kom Therese Johaug – och sedan fick publiken vänta.

Damernas VM-tremil blev precis så förutsägbar som befarat längst fram. Det fanns ingen guldstrid att prata om.

Johaug, världens bästa distansåkare på damsidan, vred upp reglagen rejält och avgjorde masstarten efter ett par kilometer. Ingen hade kapaciteten för att följa med norskan.

Johaug säkrade sitt tredje individuella VM-guld i Seefeld – hennes tionde guld i karriären – efter en uppvisning.

Norskan soloåkte mot segern och vann överlägset. Då var känslan ändå att Johaug sparade lite krafter.

– Min dröm var att ta ett guld och så åker jag hem med tre guld och ett silver. Jag förstår det nästan inte. Det har funnits stora förväntningar och då betyder gulden extra mycket, säger Johaug till NRK.

Pärmäkoski var chanslös

För att hitta spänning i tremilen fick man sikta in sig på kampen om de två övriga medaljerna.

Efter halva loppet fanns elva åkare inom ungefär tio sekunder. Där var Krista Pärmäkoski med – Finlands sista hopp till en medalj på damsidan i det här mästerskapet.

Med tio kilometer kvar att köra begravdes finländskans medaljchanser. När 22,5 kilometer hade avverkats var hennes avstånd fram till en medalj uppe i hela femtio sekunder.

Pärmäkoski konstaterar att hon inte hade konkurrenskraftig utrustning efter skidbytet vid 18,75 kilometer.

Det låter väldigt bekant. Under hela mästerskapet har de finländska åkarna klagat på utrustningen.

– Jag vet inte vad som hände. Det måste ha blivit något fel. Jag trodde att jag skulle ha bra skidor, men jag märkte rätt snabbt att de inte fungerade. Det fanns inget att göra. Sista varvet blev en riktig kamp, säger hon till Yle.

Fyra som bäst i VM

Pärmäkoski såg trött och uppgiven ut – och hon gjorde en insats som tangerar hennes prestationer under vintern. Finländskan har hållit till utanför prispallen och det är även där som hon har slagit läger under VM.

Åtta i skiathlon, fyra på tio kilometer klassiskt och elva på den avslutande tremilen i fristil blev Pärmäkoskis individuella placeringar i Seefeld. Dessutom blev hon sexa och sjua i stafetterna.

Efter att ha tagit medalj i sex raka mästerskap åker 28-åringen nu hem tomhänt. Hennes förlustmarginal till Johaug på tremilen blev tre minuter.

– Så här gick det den här gången. Det klassiska loppet var bra och jag var nära en medalj. Jag kan inte gräma mig för länge. Säsongen fortsätter.

Svenska junioren tog ny medalj

Loppets tvåa Ingvild Flugstad Østberg förlorade med trettiosju sekunder till Johaug. Østberg tog sin femte medalj i VM när hon säkrade en norsk dubbelseger.

Østberg knäckte svenskan Frida Karlsson inne på stadion. Det blågula superlöftet tog sin tredje medalj under veckan när hon tog bronset.

– Jag var så trött på slutet, jag var verkligen nere i källaren där. Men jag är så glad att jag kunde knipa bronset. Det känns fantastiskt att avsluta mästerskapet på det här sättet, säger Karlsson till SVT.

Laura Mononen slutade 18:e, Eveliina Piippo 19:e och Riitta-Liisa Roponen 22:a.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning