Pärmäkoski kräver svar av Johaug

Therese Johaug och Ingvild Flugstad Østberg hade många orsaker att fira under den senaste vintern. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Skidstjärnan Krista Pärmäkoski har inte glömt hur världscupen avgjordes i Kanada.

Inför världscupens avslutningshelg i Kanada var Krista Pärmäkoski fortfarande med i kampen om en tredje plats i sammandraget. I den avslutande jaktstarten spurtade dock Norges Therese Johaug till andra plats och knep tredje plats i världscupen. Johaugs lagkamrat Ingvild Flugstad Østberg såg inte ut att vara särskilt intresserad av spurten – hon hade redan säkrat segern totalt.

– Såg ju ärligt talat inte ut som att Flugstad Østberg ens försökte, sade Yles expert Kalle Lassila i tv-sändningen.

Landslagsåkaren Anssi Pentsinen sade till Yle att det var uppgjort. Till och med norska TV2:s expert Petter Soleng Skinstad skrev att det inte såg bra ut, utan att Flugstad Østberg borde ha spurtat hårdare.

Krista Pärmäkoski har inte glömt hur världscupen avgjordes. Hon säger till norska Dagbladet att hon fortfarande är bitter över att ha förlorat sin tredje plats på upploppet.

– Det är extra surt med tanke på hur det gick till, säger hon till Dagbladet.

– Johaug och Østberg hjälpte varandra. De är goda vänner. Det är ingen tvekan om det. Men jag förstår det. Det är tillåtet att hjälpa en lagkamrat, men det borde också vara ok att medge att de gjorde det och att det var taktiskt, säger Pärmäkoski.

Såväl Johaug som Flugstad Østberg har förnekat att de gjorde upp om segern. Det är dock klart att i nio fall av tio vinner Flugstad Østberg en spurt mot Johaug och resultatet passade dem båda utmärkt.

– Det är uppenbart en fördel att vara norrmann i längdåkning, för det är så många bra skidåkare i täten som kan hjälpa varandra. Det är svårare för oss som är mer ensamma i toppen och får lov att klara oss själva, säger Pärmäkoski.

Själv drog Pärmäkoski på sig en varning i finska cupen förra säsongen, då hon saktade in och förlorade med flit i sprintens kvartsfinaler. Avsikten var att hjälpa hennes föreningskamrat Maaret Pajunoja att avancera. Enligt Skidförbundets ska idrottsutövarna alltid eftersträva bästa möjliga resultat.

– Nästa säsong ska jag ta revansch för det som hände i Kanada. Då ska jag ta steget upp på prispallen i världscupen totalt, säger Pärmäkoski.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning