Pärmäkoski har skrivit på landslagskontrakt – ska träna på hög höjd i Europa

Krista Pärmäkoski hoppas kunna åka på träningsläger till Mellaneuropa i augusti. Bild: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Krista Pärmäkoski är en del av längdskidlandslaget kommande säsong.

Stjärnåkaren Krista Pärmäkoski meddelade på tisdagen att hon skrivit på idrottarkontraktet med skidförbundet för kommande säsong. Det betyder att Pärmäkoski kommer att vara en del av det finländska längdåkningslandslaget då säsongen kör i gång nästa vecka.

"Det var nog ingen dramatik i det här kontraktsärendet men det är saker som officiellt måste vara i skick innan den egentliga landslagsverksamheten kör i gång", säger Pärmäkoski i ett pressmeddelande.

Pärmäkoski och de övriga landslagsåkarna samlas på måndag för läger i Vuokatti. För Pärmäkoski är det bekant omgivning – hon har hunnit med två föreberedande träningsläger i just Vuokatti.

"Jag tränade tillsammans med Vilma Nissinen i juli och med ett större gäng då vi körde ett träningslopp i sprint. Träningen har gått enligt planerna och träningsmängderna är rätt höga den här tiden på säsongen. I praktiken betyder det en ständig kamp mot tröttheten", säger Pärmäkoski.

Som en del av landslagets träningsläger deltar Pärmäkoski i FM-tävlingarna på rullskidor. 29-åringen ställer upp på 10 kilometer intervallstart söndag 2 augusti.

Efter landslagslägret i Vuokatti styr Pärmäkoski söderut. Enligt den nuvarande planen ska hon resa till Mellaneuropa för ett läger men det finns också en plan B i fall coronasituationen skulle ändras och lägret ställas in.

"Jag hoppas att lägret i augusti kan genomföras som planerat. Inför den här säsongen ändrade vi planerna så att två kortare läger på hög höjd ersattes av ett längre. Men vi är redo att ändra på planen med kort varsel", säger Pärmäkoski om läget.

Enligt planerna ska världscupen inledas i Ruka sista helgen i november. VM avgörs i tyska Oberstdorf 23 februari–7 mars.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning