Pärmäkoski förbättrade aktierna i touren – har pallkänning inför sista klättringen

Krista Pärmäkoski är ny trea i Tour de Ski efter en fjärdeplats i den klassiska masstarten. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Krista Pärmäkoski går ut som trea i Tour de Ski-avslutningen. Finländskan missade pallen i den klassiska masstarten, men tog ändå två kliv uppåt i sammandraget.

Krista Pärmäkoski gled in på den sista pallplatsen i Tour de Ski inför söndagens avslutande klättring. Finländskans skidor fungerade utmärkt utför och det hjälpte henne i lördagens klassiska masstart i Val di Fiemme.

Pärmäkoski har levererat på en stabil nivå i touren, men den riktiga fullträffen har uteblivit. Den nästsista etappen gav ingen förändring på den fronten.

Precis som i de två senaste tävlingarna i Oberstdorf tappade Pärmäkoski terräng på sista varvet. Hon orkade inte haka på ryskorna Natalja Neprjajeva och Anastasia Sedova och slutade fyra i loppet.

– Jag åkte helt okej. De som var före mig körde väldigt fort, men jag lyckades hålla mig rätt nära dem, säger Pärmäkoski till Yle.

Pärmäkoski klev upp två hack i sammandraget och är nu trea. Jessica Diggins och Julia Belorukova – två åkare som låg före finländskan inför masstarten – kroknade och ger sig ut efter Pärmäkoski.

Avståndet ner till totalfyran Belorukova är fjorton sekunder. Diggins tappade mycket tid och är nästan en minut bakom Pärmäkoski.

– Jag ska köra smart i klättringen och byter eventuellt taktik jämfört med tidigare år. Jag har gått ut hårt och tröttnat rejält på slutet, säger Pärmäkoski.

Östberg har tryggt avstånd

Segerstriden ser ut att vara avgjord på damsidan. För tredje tävlingen i följd var Ingvild Flugstad Östberg först över mållinjen.

Norskan ryckte på det tredje varvet och det höll hela vägen till mål. Neprjajeva var tio sekunder efter och har en tuff uppgift om hon vill snuva Östberg på totalsegern.

Östberg leder med femtiotre sekunder före Neprjajeva inför den sista etappen. Tour de Ski avslutas som vanligt med den tuffa klättringen uppför Alpe Cermis.

– Det sista varvet försökte jag bara göra mitt. Jag väntade på att ryskorna och Krista skulle attackera. Det är bra att jag har en lucka för det är inte min favoritetapp som väntar, säger norskan i segerintervjun.

Från lördagens masstart kan också noteras att tävlingens andra finländska Laura Mononen åkte stabilt. Mononen delade niondeplatsen med svenskan Moa Molander Kristiansen. Marginalen till Östberg landade på drygt en och en halv minut.

På herrsidan har Johannes Hösflot Kläbo ett bastant grepp om förstaplatsen. Norrmannen vann lördagens masstart, tog maximalt antal bonussekunder och leder touren med nästan en och en halv minut före Sergej Ustiugov. Ryssen hade en tung dag och tappade totalt över en minut på Kläbo.

– Jag måste ut och göra jobbet på egen hand. Det blir spännande, säger Kläbo enligt NRK om avslutningen.

Alla finländska herråkare har avbrutit touren.

Pärmäkoskis resultat i Tour de Ski

Toblach:

Sprint, fristil: 12:e.

10 km, fristil, intervallstart: 4:e.

Val Müstair:

Sprint, fristil: 15:e.

Oberstdorf:

10 km, klassiskt, masstart: 5:e.

10 km, fristil, jaktstart: 5:e (2:a i åktid).

Val di Fiemme:

10 km, klassiskt, masstart: 4:e.

Ställningen efter 6/7 etapper

Damer:

1) Ingvild Flugstad Östberg, Norge 1.55.16,2

2) Natalja Neprjajeva, Ryssland + 53,4

3) Krista Pärmäkoski, Finland + 2.13,1

4) Julia Belorukova, Ryssland + 2.27,4

5) Anastasia Sedova, Ryssland + 3.03,6

6) Jessica Diggins, USA + 3.07,9

17) Laura Mononen, Finland + 8.34,2

Herrar:

1) Johannes Hösflot Kläbo, Norge 2.35.08,1

2) Sergej Ustiugov, Ryssland + 1.20,4

3) Alexander Bolsjunov, Ryssland + 1.43,8

4) Francesco De Fabiani, Italien + 2.40,5

5) Simen Hegstad Krüger, Norge + 3.06,8

6) Sjur Röthe, Norge + 3.24,6

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46