Pärmäkoski bästa finländare i sprinten i Davos – 20-åriga svenskan skrällde

Krista Pärmäkoski. Bild: Martin Ouellet-Diotte/Lehtikuva-AFP

Fem finländare tog sig vidare från kvalet i fristilssprinten. Men bara Krista Pärmäkoski gick till semifinal där det sedan blev stopp.

Krista Pärmäkoski blev den enda finländaren som tog sig till semifinalskedet i fristilssprinten i Davos. Pärmäkoski hade den sjunde bästa tiden i kvalet men i sitt semifinalheat hade hon inte mycket att komma med då den svenska trion med Linn Svahn, Jonna Sundling och Maja Dahlqvist tog han om tätplaceringarna. Pärmäkoskis placering blev en tiondeplats.

Svenskorna hade en fantastisk dag då 20-åringen Svahn skrällde och vann i bara sin andra världscupstart. Stina Nilsson kom fyra i finalen medan Sundling kom sexa. Maiken Caspersen Falla och Sophie Caldwell gjorde Svahn sällskap på prispallen.

– Jag visste på förväg att det är tuffa åkare i min semifinal. Jag borde ha kunnat ta en bättre position efter starten men lyckades inte. På andra varvet hade jag inte tillräckligt mycket kraft i benen. Men jag kan inte vara missnöjd, det var en bra dag, säger Pärmäkoski till Yle.

Katri Lylynperä gick också vidare från kvalet. Hon kom 19:e och tog världscuppoäng i andra raka sprinttävlingen.

Hakola: "Skärpan fattades"

På herrsidan gick tre finländare vidare från kvalet, men något vidare avancemang blev det inte. Verneri Suhonen visade lovande form i kvalet där han var sjunde snabbast. Ristomatti Hakola, som tampats med en inflammerad tå, och Lauri Vuorinen kom 25:a respektive 28:a i kvalet.

Hakola kom trea i sitt heat, Vuorinen och Suhonen åkte hem fjärdeplatser. I slutresultaten blev Hakola 15:e, Suhonen 16:e och Vuorinen 20:a. Sprintexperten Joni Mäki misslyckades och blev utslagen redan i kvalet.

– Skärpan fattades. Formen är inte långt borta men inte såg det här bra ut ännu, säger Hakola till Yle.

– Det är något som inte gjorts på bästa möjliga sätt. Vila brukar ofta göra en gott men inte den här gången. Som tur är så är det ännu mycket kvar av säsongen.

Sprintkungen Johannes Høsflot Klæbo visade igen sin storhet då han var snabbast i slutspurten före fransmannen Lucas Chanavat och landsmannen Håvard Sålas Taugböl.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning