Pärmäkoski avslutade OS med att ta silver – Bjørgen överlägsen

Krista Pärmäkoski avslutade OS med silvermedalj. Bild: Heikki Saukkomaa

Krista Pärmäkoski stod för en fullträff på 30 kilometer klassiskt och tog sin tredje medalj i Pyeongchang. Marit Bjørgen gjorde en Iivo Niskanen och dominerade tävlingen.

Krista Pärmäkoskis OS blev en succéhistoria från början till slut.

Efter två individuella bronsmedaljer avslutade den finländska skiddrottningen OS med att ta ett silver. Pärmäkoski var bäst bland de mänskliga på 30 kilometer – Marit Bjørgen var i en egen sfär och vann tävlingen i totalt överlägsen stil. Bjørgen tangerade landsmannen Ole Einar Bjørndalens guldrekord med att ta sitt åttonde OS-guld.

Inför det sista varvet låg Pärmäkoski tvåa och bytte skidor. Ingvild Flugstad Østberg och Stina Nilsson andades Pärmäkoski i nacken – men finländskan hade bättre glid och höll undan.

Pärmäkoski lyfte händerna mot skyn och gav upp ett silvervrål då hon korsade mållinjen.

– Jag var helt slut och tvingades nästan gå i loppets slutskede. På målrakan krampade fingrarna så hårt att de bara drog ihop sig.

Skidstjärnan avslutar dagen med att stiga upp på prispallen under avslutningen. Då får också Iivo Niskanen sin guldmedalj.

– Jag tror det blir en fin kväll, vi får ju lyssna på Vårt land, säger Pärmäkoski till Yle.

Kampen om bronset avgjordes på upploppet: Den starka sprintern Nilsson var bättre och säkrade ytterligare en svensk OS-medalj. Kerttu Niskanen stod för sin bästa insats i OS och åkte i mål på sjätte plats.

Imponerande uppvisning av Bjørgen

Bjørgen tog sitt första individuella guld i OS i Pyeongchang i den sista starten. Med ungefär en fjärdedel av loppet avklarat ökade norskan på tempot flera snäpp och resten av åkarna var chanslösa.

Veteranen ledde redan med 50 sekunder då halva loppet var avklarat – och avståndet bara ökade hela tiden. Hon vann tävlingen med nästan två minuters marginal.

Bakom Bjørgen var det jämnare. Kerttu Niskanen stod för sin bästa insats i OS och åkte tillsammans med Krista Pärmäkoski och Teresa Stadlober i en jagande grupp. Det stora svenska medaljhoppet Charlotte Kalla säckade ihop med 12 kilometer kvar och var aldrig inblandad i medaljstriden.

På det näst sista varvet satte Stadlober in en ny växel och bara Pärmäkoski orkade svara. Niskanen distanserades meter för meter.

Stadlober gjorde enorm blunder

Med tio kilometer kvar stod Stadlober för en ödesdiger miss som gjorde att hon tappade sitt medaljläge.

Stadlober låg tvåa och åkte in på fel spår efter en nedförsbacke. I stället för att fortsätta i samma spår svängde österrikiskan brant till höger och fortsatte en god bit innan hon insåg sitt misstag. Hon tappade ungefär en minut på grund av felsvängen.

Pärmäkoski höll huvudet kallt och följde inte efter konkurrenten – det blev avgörande för silverstriden.

– Då hon vek av var jag helt säker på att jag skulle fortsätta rakt. Jag litade på att någon skulle ha ropat åt mig om jag hade åkt fel och jag fick bara höra att jag låg tvåa, säger Pärmäkoski till Yle.

Finland tog sex medaljer i OS och Pärmäkoski stod för hälften av dem.

1. Marit Bjørgen, Norge 1.22.17,6

2. Krista Pärmäkoski, Finland + 1.49,5

3. Stina Nilsson, Sverige + 1.58,9

4. Ingvild Flugstad Østberg, Norge +2.00,4

5. Charlotte Kalla, Sverige +2.57,2

6. Kerttu Niskanen, Finland +3.01,6

–-----------

18. Johanna Matintalo +6.40,6

20. Aino-Kaisa Saarinen +8.14,6

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning