Parkeringsplatser passar inte längre dagens bilar

Trots att bilar spenderar största delen av sin tid som parkerade så är parkeringsplatserna små och tighta. Nackdelarna är många som exempelvis dörruppslag och kantstötta fälgar.

Bilar blir större samtidigt som parkeringsplatserna blir mindre. Vem bär egentligen ansvaret? Förr i tiden var bilarna mindre. I dag är bilarna ofta större och bredare. Samtidigt blir parkeringsplatserna mindre och mindre. Parkerar du i innerstan är det svårare än förr att få plats mellan två bilar.

Trots att bilar spenderar största delen av sin tid som parkerade så är parkeringsplatserna små och tighta. Nackdelarna är många som exempelvis dörruppslag och kantstötta fälgar. Har du besökt ett köpcentrum nyligen? Var det enkelt att parkera? Knappast... Måtten på parkeringsutrymmet regleras vanligen av lokala kommunregler vilket betyder att det kan vara olika från stad till stad. I storstäder är det dock normalt med trånga parkeringsplatser.

Här kommer därför några tips för att underlätta vardagen. Leta efter vinklade utrymmen; de skapar lite mindre "dörrpanelkamp". Hitta ett slutstycke, även om det gör att du måste gå längre. Oftast är parkeringarna längre bort tomma. Köp däck med fälgskydd för att undvika kantstötta hjul. Skaffa enklare skydd mot dörruppslag, de finns på diverse butiker. Skaffa dig ett par lambodörrar. Kräver dock en rejäl investering. För att anmäla skador ska du kontakta polisen i första hand samt ditt försäkringsbolag. Har personen som skadat din bil lämnat en lapp med information har inget brott skett. Om personen åkt i väg och inte lämnat någon information så är det att klassa som ett brott, i det här fallet ska du göra en anmälan till polismyndigheten.

Jorge Castro Märsta, Sverige

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning