Parisavtalet träder i kraft om en månad

VILJESTYRKA. Civilsamhället ordnade otaliga demonstrationer, som här i Rom förra året, för att världens ledare skulle enas om ett globalt klimatavtal i Paris. Det träder i kraft om en månad.Bild: Tiziana Fabi

EU-parlamentet ratificerade det globala klimatavtalet på tisdagen. Därmed kommer det att träda i kraft till årets kilmattoppmöte i Marocko.

FN:s globala klimatavtal som knöts i Paris för tio månader sedan kommer att träda i kraft lagom till årets klimattoppmöte i Marrakech i november, precis som HBL skrev tidigare i höst.

Tidtabellen blev i princip klar då EU:s regeringschefer nyligen beslutade att unionen kan ratificera avtalet innan alla medlemsstater gjort det. När parlamentet röstade om ratificeringen i Strasbourg på tisdagen föll rösterna 610–38.

– EU visar globalt ledarskap i och med att man ratificerar avtalet i försnabbad tidtabell. Det här är ett historiskt ögonblick, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon på en presskonferens efter omröstningen.

EU väntas överlämna sitt ratificeringsdokument till FN på fredag. I så fall träder det i kraft 30 dygn senare, alltså den 6 november, vilket är en dag före årets klimattoppmöte i Marrakech och två dagar före USA:s presidentval.

Kravet för att Parisavtalet ska träda i kraft är att minst 55 parter som står för minst 55 procent av de totala utsläppen ska ha ratificerat det. Tidigare har 62 länder, inklusive Kina, USA och Indien, som tillsammans står för 52 procent av utsläppen ratificerat avtalet. I och med tisdagens omröstning är också den andra tröskeln avklarad.

– Det är en stor dag för planeten, ett stort, historiskt ögonblick. Medan världen håller på att gå under av våld kan vi kämpa för planeten och miljön, och bygga en bättre framtid, sade Frankrikes miljöminister Ségolène Royal.

Även om parlamentet ratificerade avtalet med överväldigande majoritet anser inte alla att klimatavtalet är en god lösning. Marcel de Graaff från det högerpopulistiska och euroskeptiska Nationernas och friheternas Europa (ENF) röstade emot.

– Klimateffekterna är oklara. Det hårt arbetande folket får betala mer för elektricitet, för att de kör bil och värmer sina hus medan eliten skrattar och gnuggar händerna. Det är en skam, sade han.

Inte en enda av finländarna i parlamentet röstade emot ratificeringen. Nils Torvalds (SFP/Alde) anser att det var hög tid att göra slag i saken:

– Allt annat hade varit skamligt, men vi får inte glömma att alla avtal är endast så effektiva som deras implementering. En ratificering räcker inte, det är genom målmedvetet arbete på alla plan vi åtgärdar klimatförändringar.

Från löfte till handling

EU har varit pådrivande i klimatprocessen i åratal, men såväl USA och Kina som Indien hann ratificera Parisavtalet först. Unionen fick bråttom för att likvärdigt kunna vara med och besluta om hur avtalet ska tolkas och implementeras under årets toppmöte i Marrakech.

– Vi måste hitta pengar för den utlovade klimatfinansieringen på hundra miljarder dollar om året från 2020. Det är dags att omsätta löftena i åtgärder, sade Ségolène Royal.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade att han brukar uppfattas som "en far till europeiska misslyckanden" och att det hade sett skrattretande ut om EU inte hade ratificerat avtalet nu.

– Jag minns frustrationen jag kände när jag kom hem efter klimatmötet i Köpenhamn (2009) då det inte blev något avtal. Den här gången lyckades vi. Det här avtalet hade inte varit möjligt om det inte varit för EU.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00