Pargas näringslivschef: Havsmiljön är något som vi inte tänkt på särskilt mycket

Högsäsongen för turism i Åbolands skärgård börjar vid midsommaren och varar tills skolorna börjar i augusti. Bild: Robert Seger/Moment

– Vi vill inte ha likadan turism som i Lappland eller på Ibiza, säger Pargas stads näringslivschef Tomas Eklund.

Havets välbefinnande och ekologisk hållbarhet är teman som finns med i Pargas stads strategi, säger stadens näringslivschef Tomas Eklund. Enligt honom har staden dock inte funderat på konkreta åtgärder för att anpassa turismen till kortvariga förändringar i miljön.

– Det är något som vi inte tänkt på särskilt mycket. Vi upplever kanske inte riktigt att turismen här utgör någon särskilt stor risk för havsmiljön. I juli är det visserligen fullt i skärgården men annars är det ganska lugnt.

– Den typ av turism som vi vill ha hit är småskalig med betoning på lokala aktiviteter och lokal mat. Vi vill inte ha likadan turism som i Lappland eller på Ibiza. Vi ser gärna att folk cyklar eller paddlar, och vi betonar utomhuslivet.

Blåstången trivs bäst i klart vatten och är en bra mätare på hur havet mår. Bild: Mikael Piippo/SPT

Att vidta åtgärder och till exempel införa tillfälliga restriktioner med kort varsel skulle vara svårt att genomföra mitt i sommaren, säger Eklund.

– Vi har en väldigt kort säsong i turismen. Den börjar kort efter midsommaren och fortsätter i fem till sex veckor tills skolorna börjar.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning