Pargas näringslivschef: Havsmiljön är något som vi inte tänkt på särskilt mycket

Högsäsongen för turism i Åbolands skärgård börjar vid midsommaren och varar tills skolorna börjar i augusti. Bild: Robert Seger/Moment

– Vi vill inte ha likadan turism som i Lappland eller på Ibiza, säger Pargas stads näringslivschef Tomas Eklund.

Havets välbefinnande och ekologisk hållbarhet är teman som finns med i Pargas stads strategi, säger stadens näringslivschef Tomas Eklund. Enligt honom har staden dock inte funderat på konkreta åtgärder för att anpassa turismen till kortvariga förändringar i miljön.

– Det är något som vi inte tänkt på särskilt mycket. Vi upplever kanske inte riktigt att turismen här utgör någon särskilt stor risk för havsmiljön. I juli är det visserligen fullt i skärgården men annars är det ganska lugnt.

– Den typ av turism som vi vill ha hit är småskalig med betoning på lokala aktiviteter och lokal mat. Vi vill inte ha likadan turism som i Lappland eller på Ibiza. Vi ser gärna att folk cyklar eller paddlar, och vi betonar utomhuslivet.

Blåstången trivs bäst i klart vatten och är en bra mätare på hur havet mår. Bild: Mikael Piippo/SPT

Att vidta åtgärder och till exempel införa tillfälliga restriktioner med kort varsel skulle vara svårt att genomföra mitt i sommaren, säger Eklund.

– Vi har en väldigt kort säsong i turismen. Den börjar kort efter midsommaren och fortsätter i fem till sex veckor tills skolorna börjar.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning