Paret Herlin tar över Gullkrona – "Har en alldeles särskild betydelse för oss"

Gästhamnen i Gullkrona har alltid hört till de mest snygga, städade och prydliga av gästhamnar. Populariteten har varit därefter. Lägg till en genuin skägårdsmiljö med gemytliga båthus och karga klippor. Bild: Leif Weckström

Gullkrona, den legendariska gästhamnen i Skärgårdshavet tar nästa sommar åter emot sjöfolk från när och fjärran. Den nya ägaren varken river eller renoverar till döds utan reparerar med respekt för den genuina miljön.

Bild: Maija Hurme

Doften av sensommar svävar över Gullkrona efter ett efterlängtat ösregn som gjort klipporna hala, mossan mjuk och luften fuktig.

Familjen Eriksson har samlats i skuggan av syrenen vid stranden i väntan på en fläkt från förr. En eskader av klassiska segelbåtar nalkas från Åbo och ska anlöpa Gullkrona den här söndagseftermiddagen i slutet av juli.

Erikssons hann driva gästhamn i tiotals år på Gullkrona och före det har generationer av samma familj levt på fiske i skärgården. Hamnen ligger på norra sidan, i lä och skydd från sydvästan som sveper över Gullkrona fjärd.

Miljön är unik, de rödmålade byggnaderna har hållits i gott skick och Gullkrona har alltid varit känd för sin prydlighet. Här råder ordning och reda och bråte ligger inte någonstans.

Gunvald, hustrun Leila och dottern Eva bor än så länge kvar trots att de sålde Gullkrona för ett par år sedan till näringslivsprofilen, styrelseordförande för Cargotec, Ilkka Herlin och hans hustru Saara Kankaanrinta. Paret är starkt engagerat i frågor kring miljövård, naturskydd och Östersjön.

Gullkrona lever upp igen sommaren 2019 då den nygamla gästhamnen öppnar för båtfolket. Bild: Leif Weckström

Flytt till Pargas

– Men i höst ska mamma och pappa flytta till Folkhälsans hus i Pargas medan jag blir kvar i mitt barndomshem, säger Eva Eriksson som är sjunde generationens Eriksson på Gullkrona.

Gunvald Eriksson må vara äldre och skröpligare men den bitska humorn finns kvar och ögonen blixtrar som förr. Bland båtfolket har Gullkrona kännetecknats av två höjdpunkter, dels den vackra välvårdade traditionella skärgårdshamnen, dels själva Gunvald Eriksson som mellan allt praktiskt jobb har tagit sig tid för att underhålla gästerna med anekdoter och berättelser.

– Men det är nog slut på den här gubben. Jag har drabbats av både det ena och andra, ryggen är ond, hjärtat har bråkat, jag har haft slaganfall och orken är inte längre som i yngre dagar. Jag är född här på Gullkrona och nu ska jag till Pargas, muttrar Gunvald medan hustrun Leila sneglar på honom, skrattar glatt och avfärdar hans bekymmer med att påpeka att det blir bra att bo tryggt hos Folkhälsan.

Efter decennier av slit och stök med en omåttligt populär gästhamn, Gullkrona i södra skärgården i Pargas, beslöt Eva, Gunvald och Leila Eriksson att sälja. Eva Eriksson bor kvar medan far och mor ska flytta till Pargas. Bild: Leif Weckström

Tusentals gäster varje sommar

Eva Eriksson var en liten flicka när gästhamnen på Gullkrona fick fart och blev mäkta populär. Gästhamnsverksamheten växte och efterfrågan på service med det.

– Vi ville väl men insåg inte hur krävande arbetet med att upprätthålla gästhamn med allt från bryggor och bastu till butik och fiskrökeri egentligen var. Som mest räknade vi 148 båtlag vid bryggan med plats för 80-90 båtar och det blir ganska många personer, tusentals människor tog i land under en kort säsong. Slitet tog ut sitt, ingen orkar jobba till sent på kvällen och stiga upp vid tre fyra för att hinna med allt. För tio år sedan drabbades jag av MS. I dag mår jag bra. Vi försökte en tid med att ha gästhamnen öppen bara på dagtid men det fungerade inte, säger Eva Eriksson och tillägger:

– Vi är ju helt vanliga skärgårdsbor.

Gunvald Eriksson ger henne en ilsken blick:

– Nå jag skulle verkligen inte säga så.

Men trots den förestående något motvilliga flytten till Pargas är Gunvald Eriksson nöjd att den nya ägaren tar över.

– Det blir nog bra med Herlins, det säger jag.

En replik som får Saara Kankaanrinta att lysa upp:

– Gunvald är inte mycket för att ge komplimanger så det här känns stort.

Passionerade seglare

Paret Herlin Kankaanrinta är inga nykomlingar på Gullkrona. De har sedan flera år ett sommarhus på västra udden av Gullkrona och är passionerade båtmänniskor som ofta rör sig i Skärgårdshavet. Segelbåten sjösätts till påsk och så bär det av med barnen ombord. De tre barnen är i dag 7, 6 och nästan 5 år gamla och är lika vana att röra sig till sjöss som att kila omkring på klipporna och bryggorna i Gullkrona.

Saara Kankaanrinta och Ilkka Herlin köpte för några år sedan Gullkrona och renoverar nu varsamt för att öppna gästhamnen på nytt inför sommaren 2019. I söndags gjorde paret ett undantag och höll öppet för en träbåtsregatta som startade från Åbo. Bild: Leif Weckström

Saara Kankaanrinta vill bevara atmosfären på Gullkrona och gästhamnen ska vara familjevänlig och småskalig med max fyrtio bryggplatser. Bild: Leif Weckström

– Gullkrona har en alldeles särskild betydelse för oss. Vi gifte oss på Gullkrona den 23 maj 2009. Kanske det kan vara en fin dag att öppna gästhamnen på nytt, säger Kankaanrinta. Datum för återinvigning är dock ännu inte fastslagen men klart är att det blir inför båtsäsongen 2019.

Tjuvstart för gästhamnen

Den här tryckande heta söndagseftermiddagen i slutet av juli har paret Herlin Kankaanrinta gjort ett undantag och öppnat gästhamnen i anslutning till en träbåtsregatta med start i Åbo. Först i hamn av ett dussin träbåtar är en svensk skärgårdskryssare, en så kallade 95:a och sedan anlöper den ena magnifika 8mR-båten efter den andra. Ilkka Herlin kommer ombord på åttan Iroquois.

Han har en klar uppfattning om hur Gullkrona ska fungera i framtiden. Det blir ingen oregerlig partyhamn för vilda festprissar. Gästhamnen ska se ut som förr, båthusen finns kvar liksom kvarnen, lotsstugan, uthus, torp och hemman. I planerna ingår en ny simbrygga och ny brygga med gästplatser för bara fyrtio båtar.

– Vi ska skapa och upprätthålla en gästhamn som är trygg och trevlig och framför allt barnfamiljvänlig. Vi utgår från återvinning och ekologi, från hållbara principer och det ska också spegla sig i råvaror och tillredning i matserveringen oavsett om det blir restaurang eller kafé. Enkelt och gott med respekt för mattraditioner i skärgården, säger Herlin.

– Och vi ska inte rusta upp till oigenkännlighet utan bevara och värna om ursprunget, det unika och genuina, säger han samtidigt som Saara Kankaanrinta poängterar att Gullkrona ska utgöra ett komplement och alternativ till närliggande gästhamnar som Brännskär, Stenskär och Pensar, inte fungera som konkurrent.

– Det viktigaste i vårt liv är kärleken, familjen, vännerna och mångfalden i naturen. Vi hoppas att gästerna ska känna det.

Sommarhöjdare

Skepparen och ägaren till en annan åtta, Vågspel som angör bryggan på Gullkrona är medieentreprenören Kim Weckström som har seglat sedan han var liten.

Tom Hildén är krögare i Pargas och bjöd i söndags seglarna på Gullkrona på hamburgare gjorda på hjort från Qvidja gård. Bild: Leif Weckström

Tolv träbåtar anlöpte Gullkrona i söndags och ombord på den snabbaste båten firade man seglatsen med en hutt. Bild: Leif Weckström

– Till sommarseglatsens barndomshöjdare redan på 1960-talet hörde besöken på både Gullkrona och Högsåra. Båda är fortfarande bebodda och otroligt välskötta. Det är ett sant nöje att ta i land och visst är det fantastiskt att Gullkrona lever upp igen. Den finländska skärgården är i klass för sig. Den Stockholmska i all ära, men där finns inte längre någon ursprunglig befolkning kvar, hos oss har vi nöjet att uppleva genuina skärgårdsbor och skärgårdsmiljöer. Sådana finns förresten kvar också på till exempel Aspö och Trunsö.

Kim Weckström i rodret på sin 8mR, Vågspel gläds åt att vackra välskötta Gullkrona återuppstår som gästhamn. Bild: Leif Weckström

Gullkrona nämns i dokument från 1540.

Enligt sägnen ska Gullkrona ha fått sitt namn 1348 då drottning Blanka reste till Finland med sin make, kung Magnus Eriksson. Blanka ska ha blivit så betagen av skönheten i skärgården att hon offrade sin krona i Gullkrona fjärd.

Lotsstationen på Gullkrona fungerade från 1700-talet till 1926. Lotsstugan tronar fortfarande högst uppe på berget med vidsträckt vy över fjärden.

Gullkrona var tidigare en del av Nagu kommun men är numera en del av Pargas. Ön ligger cirka fyra sjömil sydost om Kirjais i Nagu.

Gullkrona jämte en del närliggande skär på sammanlagt 72 hektar köptes 2016 av företaget Suomen Tavara ja Raha Oy, vars verkställande direktör är godsägaren och affärsmannen Ilkka Heikki Herlin.

Köpesumman var 2,3 miljoner euro.

Herlin äger sedan 2014 tillsammans med sin hustru Saara Kankaanrinta också Qvidja gård från 1400-talet. Gården ligger på Lemlax i Pargas och strävan är att producera mat och energi på ett sätt som minskar utsläpp, binder kol, återvinner näringsämnen och minskar belastningen i naturen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning