Paret Fabricius bygger sina drömmars hus i Esboskogen

Högt över havet, på en enslig bergknalle beklädd med mossa och tallar och med vidsträckt utsikt över träd och skog. Här ska Susanna och Markus Fabricius bygga sitt nya hem. Ett arkitektritat hem där varje skräddarsydd detalj utgår från parets behov och önskemål.

När vi träffas är stämningen förväntansfull, spänningen olidlig. Det är första gången som Susanna och Markus Fabricius ska se de preliminära ritningarna på deras nya hus. Arkitekten Mathias Nyström rullar inte upp ett ark där han har skissat med blyertspenna och linjal. Han viker upp sin dator och klickar fram bilder som gestaltar djup, bredd och dimensioner på rum i byggnaden. Ögonen glittrar på Susanna Fabricius, hon ser redan framför sig inredning, färger och föremål.

Serie

Följ husbygget!

Det här är det första avsnittet i en serie reportage som ska berätta om den långa processen kring att låta bygga ett arkitektritat hus. I kommande reportage redogör vi för behandlingen av bygglovet, rivningen av det gamla huset, de egentliga byggnadsarbetena och skildra det färdiga huset.

Susanna och Markus Fabricius valde, delvis utgående från ett reportage i HBL i oktober 2015, att anlita arkitekten Mathias Nyström från byrån Saatsi i TräGroup.

Men vi tar några steg bakåt.

I dag bor paret i en rymlig fristående villa, ett suterränghus som står på en sluttande tomt vid en sympatisk gränd som slingrar sig uppåt i det kuperade landskapet och är kantad av andra egnahemshus. Området ligger norr om Västerleden, i skarven mellan Tillisbacken, Stenbruket och Kitteldalen i Esbo.

Den gemensamma nämnaren vid gränden är att samtliga byggnader är relativt nya, och från bakgården i varje hus är förbindelsen till naturen, omgivningen med skogen och bergknallarna, direkt.

Hemma hos paret Fabricius, som byggde 2010 och flyttade in våren 2011, råder ingen brist på utrymme. I övre våningen finns rejält med rum för de två sönerna David och Mikael, mellanetaget med tambur, kök, vardagsrum, arbetsrum och altan skulle i sig vara lagom för ett par men så finns dessutom bottenvåningen med "master bedroom", det vill säga parets sovrum och utgång till gården. Byggnaden är ett så kallat nyckelfärdigt hus som levererades som element och monterades ihop på några veckor.

Formspråket är stramt och den dämpade grå färgskalan följer bergets. Nybygget ska ta sin naturliga plats på krönet av berget, i samspel och harmoni med omgivningen. Bild: Privat

– Nej, det går verkligen ingen nöd på oss. Men pojkarna är vuxna och har flyttat till eget och huset på närmare 250 kvadratmeter är alldeles för stort för två. Vi behöver helt enkelt inte så mycket utrymme. Och dessutom bestämde vi för flera år sedan att boendet i detta hus är en etapp och att vårt sista hus ska vara ett hus som är skräddarsytt för oss, byggt enligt våra önskemål och behov, säger Markus Fabricius.

– Ett hus där vi kan bo så länge som möjligt, tills vi är gamla, orkeslösa och skröpliga, säger Susanna Fabricius.

Höghus inget alternativ

Han är bördig från Ekenäs, arbetar med rekrytering och är också engagerad i Trä Group som främjar trähusbyggande. Hon kommer från Salo, är lektor på Arcada där hon undervisar i turism, entreprenörskap och internationell business. Båda är femtioplussare och paret har bott ett kvarts sekel i olika egnahemshus i Esbo.

Planen på att bygga eget och på egen tomt har grott och mognat länge, och under åren i det nuvarande huset har Susanna och Markus Fabricius sett sig om efter lämpliga tomter. I Helsingfors är tomtpriset högt, med sjöutsikt är priset dyrt också i Esbo. Och lägenhet i flervåningshus var inte ett alternativ.

– Vi njuter av att ta långa promenader, jogga i närmiljön och under en sådan tur stötte vi på "vår" tomt, på Bergabo som ligger precis som namnet antyder, uppe på berget. Nivåskillnaden på tomten är ganska svindlande, hela 13 meter. Boet, det vill säga det nuvarande huset, är från 1970-talet och i uselt skick. Det ska rivas. Vårt nya hus ska stå ungefär på samma plats. Vi är urförtjusta i den öppna utsikten mot väster och kvällssolen. Bakom träden skymtar Kyrkslätt, säger Susanna Fabricius.

Byggnadens placering ska ta vara på vyerna i den kuperade terrängen. Bild: Leif Weckström

Hur nivåskillnaden på tomten ska gå ihop med ökande ålder och tilltagande skröplighet ser ingendera som något oöverkomligt problem.

– Vi får bygga trappor eller spång som slingrar sig upp likt en väg i Alperna.

Tomten går på 2 300 kvadratmeter och i helheten ingår tre byggrätter. Meningen är att försäljningen av de två återstående byggrätterna jämte försäljningen av det nuvarande huset ska täcka en så stor del av kostnaderna för nybygget som möjligt.

Ekologi, energi och trä

När vi promenerar upp längs branten till det rivningsmogna låga tegelhuset från sjuttiotalet gassar försommarsolen från klarblå himmel. Det är så torrt att mossan knastrar. Doften av syren svävar i luften och Susanna Fabricius uttrycker en önskan om att man kan anpassa huset på tomten så att både syrenbuskar och tallar kan stå kvar.

I det här skedet har ansökan om bygglovet ännu inte lämnats in hos Esbo stad och arbetet med att finslipa ritningarna och justera detaljerna pågår. Besöket på tomten stärker tanken om att den blivande villan på knappt 140 kvadratmeter ska åtminstone delvis gå i två våningar för att ge fri sikt över landskapet nedanför.

– Vi har upplevt tomten också på höst och vinter då lövverket på träden är borta, och vyerna blir bara finare.

Paret Fabricius och Mathias Nyström planerar en byggnad som utgår från sunda ekologiska val, där alla material gagnar hållbar utveckling. Energin för att hålla huset varmt kommer från bergvärme och konstruktionen är diffusionsöppen vilket betyder att den har förmåga att både binda och avge fukt.

– Det handlar om ett hus som uppförs i massivträ och vi lägger inte in plast vare sig i väggar, tak eller golv. Fasaden blir antingen sibirisk lärk eller inhemsk gran, intrycket ska vara stramt, nutida och ljust. Tanken är att stommen består av certifierat MHM-element som står för MassivHolzMauer och är helt enkelt element gjorda av korsspikade plankor som fogas samman utan lim, säger Nyström.

Isoleringen ska bestå av material som inte tar skada av fukt, antingen torv, spån från såg eller motsvarande. I det här skedet är planen att byggnaden ska ha självdragsventilation eller naturlig ventilation men frågan får sitt slutliga avgörande i samband med behandlingen av bygglovet.

Bastun ska bli en fristående byggnad för att undvika alla risker för problem med fukt.

Tidtabellen är inte fastslagen och projektet framskrider i etapper enligt bygglov och tillstånd att riva, leverans av byggmaterial, kontrakt med byggföretag och naturligtvis byggarbeten.

– Det ska få ta tid. Men vi hoppas kunna flytta in sommaren 2019.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00