Oscarsgalan bjöd på ljummen stämning och vattenläckage – se video från röda mattan

Laura Dern vann priset för årets bästa kvinnliga biroll. Bild: Chris Pizzello/TT-AP

"Parasit" skrev historia vid årets Oscarsgala. Den sydkoreanska filmen tog hembästa regi, bästa internationella långfilm och bästa originalmanus. Dessutom är det den första icke-engelskspråkiga filmen som vinner galans finaste pris: bästa film.

Los Angeles var ovanligt kyligt den här eftermiddagen, med ynka 13 grader och regnskurar. Regnskurarna verkade dock inte få skådespelarna och de övriga som anlände till galan nedslagna.

Steve Martin och Chris Rock skämtade ganska vasst i öppningsmonologen, och undvek inte att ta upp en del av de kontroverser som omgärdar galan, bland annat bristen på mångfald.

– Jag tycker att det är något som saknas i år, sade Martin.

– Vaginor? svarade Rock, och drog med sig skrattsalvor.

Även Nathalie Portman uppmärksammade frånvaron av kvinnor bland nomineringarna, genom att bära ett Diorplagg broderat med namnen på kvinnliga regissörer. Endast män har nominerats i regissörskategorin i år.

En av de yngre deltagarna på Oscarsgalan är tioåriga Julia Butters från "Once upon a time in Hollywood". Bild: Richard Shotwell/TT-AP

Men generellt blev det inte några större utsvävningar, utan de flesta nöjde sig med små gliringar från scenen.

Zellweger och Phoenix prisades

Renée Zellweger tog emot priset för bästa kvinnliga huvudroll för sin version av Judy, och Joaquin Phoenix blev den andre skådespelaren som prisades för sin tolkning av Batmans nemesis Joker (Heath Ledger prisades postumt 2009).

– Jag har varit självisk, jag har då och då varit grym (och) svår att jobba med. Så många av er i det här rummet har gett mig en andra chans, sade Phoenix som tog emot karriärens första Oscar.

Brad Pitt tog emot aftonens första prestigefyllda pris. Han skojade syrligt om riksrättsrättegången som pågått i USA mot president Donald Trump, där den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton inte kallades som vittne.

Regina King överlämnar priset till Brad Pitt för bästa manliga biroll. Bild: Chris Pizzello/TT-AP

– De sade att jag har 45 sekunder på mig här. Det är 45 sekunder mer än vad senaten gav John Bolton, sade Brad Pitt när han tog emot statyetten för bästa manliga biroll, även hans första Oscar som skådespelare. Han var en av dem som 2014 fick priset för bästa film som producent för 12 years a slave.

Laura Dern fick fira sin 54-årsdag några timmar för tidigt, genom att ta hem bästa kvinnliga biroll för sin insats i skilsmässodramat Marriage story.

– Det här är den bästa födelsedagspresenten någonsin, sade Dern.

Det var strömningsjätten Netflix andra pris för kvällen, efter att ha plockat hem bästa dokumentär för American factory.

Parasit stor vinnare

Men att det var Parasit som var kvällens stora vinnare rådde det inte någon tvekan om. Sydkoreanska Bong Joon-ho och Han Jin-Won tog emot originalmanuspriset för Parasit.

– Att skriva ett manus är alltid en ensam process. Vi skriver aldrig för att representera vårt land, sade Bong Joon-ho på koreanska innan han efter tolkens översättning tillade på engelska:

– Det här är den första Oscarsstatyetten till Sydkorea.

Men det var inte det sista priset till filmen, som även kammade hem bästa internationella långfilm, bästa regi och galans finaste pris – bästa film.

Idina Menzel, som gör rösten till Elsa i originalversionerna av "Frost"-filmerna fick sällskap på scenen av nio skådespelare som gestaltat Elsa på andra språk. Bild: Chris Pizzello/TT-AP

Flera priser till 1917

Annars var priserna relativt spridda mellan filmerna, och många av dem som nominerats i flera kategorier fick någon möjlighet att fira. De ansvariga bakom krigsfilmen 1917, en av favoriterna inför kvällen med tio nomineringar, var kanske något besvikna. Men filmen – som är inspelad som om den vore gjord i en enda tagning – fick med sig tekniska priserna bästa foto, bästa specialeffekter och bästa ljudeffekter.

Udda fågel

Billie Eilish, Eminem och Elton John var några av artisterna som uppträdde på årets Oscarsgala. Eilish tog hem flera priser tidigare i år på Grammygalan. Hon sade i tv-intervjuer vid den tillställningen att hon kände sig som en udda fågel. Och hon har inte hunnit vänja sig vid glamouren inför Oscarsgalan, där hon stack ut med sitt grönsvarta hår, långa svarta naglar och bylsiga mjukiskläder från Chanel.

– Jag känner på samma sätt nu, men till och med ännu mer. Det här är galet, så galet, sade sångerskan till tv-kanalen E! på röda mattan.

Billie Eilish ska uppträda på Oscarsgalan. Bild: Jordan Strauss/TT-AP-Invision

Artikeln uppdaterad 07.20 med mera information.

Bästa kvinnliga huvudroll: Renée Zellweger, "Judy"

Bästa manliga huvudroll: Joaquin Phoenix, "Joker"

Bästa manliga biroll: Brad Pitt, "Once upon a time in Hollywood".

Bästa kvinnliga biroll: Laura Dern, "Marriage story".

Bästa animerade långfilm: "Toy Story 4", Josh Cooley, Mark Nielsen och Jonas Rivera.

Bästa animerade kortfilm: "Hair love", Matthew A Cherry och Karen Rupert Toliver.

Bästa originalmanus: "Parasit”, Bong Joon-Ho och Han Jin-Won.

Bästa manus efter förlaga: ”Jojo Rabbit”, Taika Waititi.

Bästa kortfilm: ”The neighbors' window”, Marshall Curry.

Bästa scenografi: ”Once upon a time in Hollywood”, Barbara Ling och Nancy Haigh.

Bästa kostym: ”Unga kvinnor”, Jacqueline Durran.

Bästa långa dokumentär: "American factory", Steven Bognar, Julia Reichert och Jeff Reichert.

Bästa korta dokumentär: "Learning to skateboard in a warzone (If you're a girl)", Carol Dysinger och Elena Andreicheva.

Bästa ljud: ”Le Mans ’66”, Donald Sylvester.

Bästa ljudeffekter: ”1917”, Mark Taylor och Stuart Wilson.

Bästa foto: "1917", Roger Deakins.

Bästa klippning: ”Le Mans ’66”, Michael McCusker och Andrew Buckland.

Bästa specialeffekter: "1917", Guillaume Rocheron, Greg Butler och Dominic Tuohy.

Bästa makeup: "Bombshell", Kazu Hiro, Anne Morgan och Vivian Baker.

Bästa internationella långfilm: "Parasit", Sydkorea.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning