Paralympisk mästare död med aktiv dödshjälp

Marieke Vervoort talade om sin sjukdom, och tankarna på aktiv dödshjälp, vid Paralympics i Rio de Janeiro 2016. Arkivbild. Bild: AP Photo/Leo Correa

Den paralympiske guldmedaljören i rullstolsracing, Marieke Vervoort, är död. Belgiskan avslutade sitt liv med aktiv dödshjälp under tisdagen och blev 40 år gammal.

Vervoort, som led av en nedbrytande muskelsjukdom, tog guld på 100 meter och silver på 200 vid Paralympics i London 2012. Dessutom tog hon silver på 400 och brons på 100 vid sommarspelen i Rio de Janeiro 2016.

Hon skrev på pappren om aktiv dödshjälp redan 2008, och berättade om synen på liv och död under Paralympics för drygt tre år sedan. Sjukdomen, som hela tiden blev sämre, innebar bland annat att Vervoort kände kronisk smärta, var förlamad i benen och hade problem att sova.

– Jag njuter fortfarande av varje litet ögonblick. När stunden är kommen, då jag har fler dåliga dagar än bra, har jag mina dödshjälpspapper – men den dagen är inte här än, sade Marieke Vervoort under Paralympics 2016.

Aktiv dödshjälp har varit lagligt i Belgien sedan 2002.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning