Paralympics-start med fest och burop

Aaron Fotheringham gav sig nerför en jätteramp och gjorde en spektakulär volt, i rullstolen. Bild: AFP / Lehtikuva/THOMAS LOVELOCK

Inget Ryssland och ingen IOK-ordförande. Men Rio bjöd trots allt på en sprakande invigning. Och det senaste biljettbeskedet inger hopp. Kanske blir Paralympics den fest idrottarna förtjänar ändå.

Ett fullsatt Maracanã fick se en sambagungande invigning som drog igång i våghaslig stil. Aaron Fotheringham, en av världens främsta rullstolsburna extremsportare, gav sig nerför en jätteramp och gjorde en spektakulär volt, i rullstolen, samtidigt som fyrverkerierna brakade igång från taket.

På det följde bland annat en mäktig projektion på golvet, där den brasilianska Paralympics-favoriten, simmaren Daniel Dias, simmade från en kortsida till den andra. Arenans mittplan blev sedan en brasiliansk strand, där strandförsäljare och soldyrkare förenades i dans.

Publiken fick se hur regnet tilltog allt mer och hur en dyblöt Clodoaldo Silva, även känd som Clodoágua, fick äran att i hällregnet tända den paralympiska elden till publikens stora glädje. "Den paralympiska hajen", som den framgångsrika simmaren också kallas, är den brasilian som tagit flest paralympiska medaljer, 13 stycken. Han gör också sitt sista Paralympics i Rio.

Men det var inte bara feststämning på Maracanã. Precis som under OS-invigningen för en månad sedan visade stora delar av publiken sitt missnöje mot landets regering, och många ropade ut sin önskan om att Michel Temer ska avgå, bara en vecka efter att ha svurits in som president efter avsatta Dilma Rousseff.

Över 4 300 idrottare deltar i tävlingarna som pågår i elva dagar. Finlands trupp består av 26 idrottare.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning