Pär Landor vd på nyhetsbyrån SPT – organisationen satsar på ökad försäljning

Pär Landor börjar jobba på nyhetsbyrån i september. Bild: Privat

De finlandssvenska dagstidningarnas nyhetsbyrå får en vd från september.

Pär Landor, 55, kommer närmast från rederiet Alfons Håkans där han varit kommunikationschef efter att han lämnade posten som chefredaktör för Åbo Underrättelser i fjol.

– Nyhetsbyrån SPT befinner sig i ett spännande skede, det finns alla möjligheter att växa. Uppdraget innehåller så mycket av det jag är intresserad av, både journalistik och företagsutveckling.

Landor, med rötterna i Nagu, är politices magister och började jobba inom journalistiken på 1990-talet. Han har bland annat utbildat journalister och jobbat som affärsutvecklare i olika bolag.

På nyhetsbyrån kommer han att ansvara för försäljning och att hitta nya kunder. Hittills har byrån letts av styrelseordförande Patrik Stenvall, som är ledande nyhetschef på HSS Media. Anna Back fortsätter som chefredaktör.

Landor tillträder i september.

I fjol på hösten beslöt HSS Media och KSF Media att lämna FNB och starta en egen nyhetsbyrå.

SPT kommer ursprungligen från Svensk Presstjänst, föreningen som bland annat upprätthåller språkvård i de finlandssvenska mediehusen. Byrån är ett aktiebolag som ägs av föreningen.

SPT bevakar nationella nyheter och kan leverera skräddarsytt material även till andra kunder än tidningshusen. Nyheterna distribueras via den svenska nyhetsbyrån TT:s plattform.

Byrån sysselsätter i dag nio reportrar i Helsingfors och Åbo, och samarbetar aktivt med frilansare.

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning