Pappers anklagar arbetsgivaren för förhandlingsovilja

UPM:s cellulosafabrik i Kuusankoski. Bild: Lehtikuva/Martti Kainulainen

Pappersförbundet kritiserar arbetsgivarorganisationen Skogsindustrin för att inte vilja förhandla om ett nytt kollektivavtal.

Pappersförbundets ordförande Petri Vanhala säger till FNB att Skogsindustrin inte varit i kontakt med honom sedan det förslog att man skulle förlänga det nuvarande kollektivavtalet med att år utan löneförhöjningar.

– Juridiskt har förhandlingarna inte brutits, men vi har inte varit i någon kontakt, säger Vanhala.

Vanhala säger att facket visat vilja att förhandla. Bland annat skickade huvudförtroendemännen vid Stora Enso, UPM och Metsä Group brev till bolagens ledning där de vädjade om fortsatta förhandlingar under skäliga villkor.

Vanhala säger att han anser att situationen är ovanlig.

– Om man konstaterar att noll är nedsättande mot arbetstagarna så är nog det här också den mest ovanliga situationen under min 15-åriga karriär, sade han.

Säkert att kampåtgärder diskuteras

Pappersförbundets styrelse ska diskutera läget på torsdag. Vanhala vill inte förutspå vad mötet kommer att leda till.

– Det är helt säkert att vi även kommer att diskutera frågor som att avbryta förhandlingarna och kampåtgärder. Det är helt säkert att det här tas upp oavsett om jag föreslår det eller inte.

Vanhala säger att Skogsindustrins sätt att förhålla sig till förhandlingarna skapar en bild av att arbetsgivaren försöker driva situationen mot en arbetskonflikt.

– Om man tänker på att det gått en månad sedan de senaste egentliga förhandlingarna och att avtalet löpt ut så behöver man inte vara synsk för att se att arbetsgivaren driver det här till en situation där det blir en arbetskonflikt.

FNB har hittills inte lyckats få en kommentar från Skogsindustrin.

Skogsindustrin har tidigare uppgett att den anser att delar av kollektivavtalet är oskäliga. Arbetsgivaren är missnöjd med förbudet mot underleverantörer och de mångdubbla kompensationerna för jul och midsommar.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning