Pappas tandstatus säger allt

Tre systrar. En sidenklädd storasyster (Carola Åkerlund), en följsam mellansyster (Kia Lundberg-Kankare) och en blommig, pratglad yngsta syster (Danielle Engström) i amatörteatergruppen Rampfebers nya föreställning. Bild: Rampfeber

I Tove Appelgrens pjäs Fyrvaktarens flickor speglar detaljerna universum och de stora skeendena.

Fyrvaktarens flickor

Text: Tove Appelgren. Regi: Elisabeth Öhman. Scenografi: Kia Lundberg-Kankare. Musik: Benjamin Klingstedt och Hampus Vallin. Teknik: Karri Kaksonen.

På scenen: Carola Åkerlund, Kia Lundberg-Kankare, Danielle Engström.

Föreställning på Midgård i Vanda 30.5.

Tre systrar samlas på en slocknad fyr för att dela på arvet efter sina föräldrar. Storasyster Augusta (Carola Åkerlund) är influgen från USA, lillasyster Ida (Danielle Engström) hämtar sig från trubbel med en gift älskare och mellansystern Emma (Kia Lundberg-Kankare) följer tystlåtet med myrornas begravningsfölje över trasmattorna.

Myrorna bär på sina döda artfränder och på små ägg ("Ska man verkligen ta med så små barn på begravning?"). Mot slutet av föreställningen har myrorna ändrat sin rutt. Tove Appelgrens text innehåller många trådar i den här stilen, en känsla för att detaljer speglar universum och de stora skeendena. Pappas löständer avslöjar också något om minnen, och om gener. Sådant familjen lägger bakom sig, men ändå har kvar.

Systrarnas rollfördelning är inte svår att föregripa. Augusta, som är äldst, är beskäftig och det är hon som håller testamentet och trådarna i sin hand. Lillasyster Ida är pratsam och lite naiv, och det är nästan som om hela första akten var tillägnad henne. När Emma drar fram ett gammalt brev från pappa tar hela handlingen en ny vändning, inte bara därför att alla får veta nya saker om vad som hänt i det förflutna, utan framför allt för att vi får veta att de andra redan vet ...

Det handlar om att fördela, omfördela och omvärdera, om att tala och tiga, att avbryta – där storasyster hela tiden håller fast vid sin rätt att tala till punkt och vara ostörd, vill lillasyster leva så att hon blir avbruten. Engström är verkligen intensiv på scenen, det är inte svårt att förstå Augustas strävan efter ordning och reda, att hon är beredd att köpa lillasysters tystnad.

Rätt text för Rampfeber

Elisabeth Öhmans regi leder de tre skådespelarna genom handlingen i lagom tempo, på ett sätt som ger utrymme för amatörskådespelarnas och rollernas olika temperament. Tillsammans med Appelgrens text opererar hon galant.

Fyrvaktarens flickor är som klippt och skuren för Rampfebers lilla uppsättning. Amatörteater och barnteater (Appelgren har skrivit flera manus för Teater Taimine och Unga Teatern har satt upp hennes Vesta-Linnéa) har ju en hel del gemensamt: enkelheten som ger utrymme för utvikningar och nöjen.

Barbro Enckell-Grimm

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning