Papparollen slår ligatitlar och Champions League – livet leker för Uronen: "Aldrig varit så lycklig"

På lördag väntar luriga Bosnien-Hercegovina i Tammerfors. Jere Uronen hoppas och tror att han ändå får utnyttja sina styrkor och anfalla mycket. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

Belgisk mästare, klar för Champions League – men framför allt pappa i ett år. "Jag kan inte med ord beskriva hur glad jag är", säger Jere Uronen.

Hur året har varit? Det underbaraste någonsin, om ni frågar Jere Uronen.

Fotbollen pekar spikrakt uppåt. I maj säkrade Genk sin första ligatitel på åtta år och Uronen är given i startelvan. Nu väntar större arenor, större strålkastarljus och Champions League i höst.

Det är ändå sekundärt om landslagets ytterback får bestämma. Där hemma har han och frun Minttu fullt upp med sin ettåriga son.

– Jag har aldrig varit så här lycklig. Jag har alltid varit väldigt nära min familj. Nu kan jag inte med ord beskriva hur glad jag är över att vi har vår egen lilla familj.

– Jag blir lycklig av tanken på att vår son alltid väntar på att få leka när jag kommer hem från träningen. Det är en perfekt balans till fotbollen. Jag behöver inte tänka på fotboll dygnet runt. Jag tränar, spelar matcher och njuter sedan av livet.

Hur mycket har det här påverkat fotbollsspelaren Jere Uronen?

– Under försäsongen behövde kroppen lite tid för att vänja sig vid mindre sömn och hitta rytmen, men det kompenseras av lyckan.

Genks spelstil passar

Han ler och konstaterar att sonen omedelbart hade effekt på fotbollen.

– I första matchen med Genk gjorde jag mål – och efter det gjorde jag också mål i landslaget.

Fullträffar är en ovanlighet för Uronen. Det har blivit ett mål per ligasäsong under de två senaste åren i Belgien. Målet i hemmalandskampen mot Vitryssland är Uronens enda i landslaget.

Trots det älskar 24-åringen att fylla på i anfallsspelet. "Modern ytterback" är ett slitet uttryck, men hans spelstil är som klippt och skuren för 2010-talets fotboll.

– Det är väldigt viktigt för mig att få gå framåt. Då får jag ut mer av mitt spel. Det är alltid roligt att vara i ett lag som håller till högt upp i tabellen och anfaller mycket. Det är också en stor anledning till att jag förlängde med Genk.

Före jul skrev han på ett nytt kontrakt. Det sträcker sig till sommaren 2022. Med tanke på vad som väntar i höst finns det ingen orsak att röra på sig.

– Man fattar inte att vi ska spela i Champions League. Det är en dröm som går i uppfyllelse.

Drömmotståndaren är redan borträknad.

– Jag har hållit på Manchester United sedan barnsben. Det känns galet att jag ska spela i Champions League, men inte giganten från England.

Jere Uronen var skadad när Finland inledde EM-kvalet i mars. Nu är landslagets ordinarie vänsterback tillbaka i laget. Bild: Mats Ahlnäs/SPT

"Nästan som bröder"

Enligt Uronen göt Genk grunden till den framgångsrika säsongen redan förra sommaren. Lagets stomme har varit intakt i ett par år och det har gett en stark vi-anda.

– Vi är nästan som bröder på planen. Vi jobbar, svettas och ler tillsammans. På det sättet har vi fått utmaximalt av vår kapacitet.

– Supportrarna är ganska krävande och otåliga. Förra säsongen fick man vara lite försiktig på stan när det gick sämre. Fansen är högljudda och vet hur vi borde spela, men de skapar ett otroligt tryck på våra matcher.

Uronen trivs ändå med den höga kravbilden. I höst höjs ribban ett par hack i Champions League – och redan på lördag får han mäta sig med tuffa Bosnien-Hercegovina i EM-kvalet.

– Jag väntar på att möta så vassa spelare. Det ger nya, större utmaningar och jag älskar dem. Det tar fram det bästa i en och jag njuter av det. Man får ett kvitto på var man står.

Bra resultat i Tammerfors

Juventus-mittfältaren Miralem Pjanic är avstängd i lördagens match, men gästerna har ändå tillräckligt med spets i laget för att skapa huvudbry för Finland.

Kvalmötet är viktigt. Finland har inte råd att släppa i väg en av huvudmotståndarna i kampen om EM-platserna.

– Vi har hemmafavör och det ger oss en hel del. Vi har spelat bra i Tammerfors. Det är vårt hem och vår borg. Det är inte enkelt att komma dit.

Enligt Uronen, som var skadad när kvalet startade i mars, har det sett lovande ut på träningarna.

– Vi är hungriga. Ingen kan njuta av semestern om vi spelar uselt. Det här är den sista kraftsamlingen och nu laddar vi batterierna för att tömma oss på lördag och tisdag.

Ålder: 24 år.

Familj: Fru och en ettårig son.

Position: Vänsterback.

Klubbar: TPS (–2012), Helsingborg (2012–2016), Genk (2016–).

Meriter: Belgisk ligamästare 2019.

Landslaget: Gjorde debut i maj 2012. Har spelat 34 landskamper och gjort ett mål.

I Finlands grupp ingår Italien, Bosnien-Hercegovina, Grekland, Armenien och Liechtenstein. Ettan och tvåan i gruppen är klara för EM 2020, som avgörs i tolv europeiska städer.

Om Finland misslyckas med att ta någon av de två topplaceringarna väntar ett playoff om en EM-plats, tack vare gruppsegern i Nations League.

Efter 0–2-förlusten mot Italien och 2–0-segern mot Armenien i mars har Finland tre poäng. Här är landslagets fortsättning på kvalspelet:

8 juni: Finland–Bosnien-Hercegovina.

11 juni: Liechtenstein–Finland.

5 september: Finland–Grekland.

8 september: Finland–Italien.

12 oktober: Bosnien-Hercegovina–Finland.

15 oktober: Finland–Armenien.

15 november: Finland–Liechtenstein.

18 november: Grekland–Finland.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning