Pappan mötte polisen innan Eric Torell sköts

Förhandlingen mot de tre poliserna inleddes i Stockholms tingsrätt i tisdags. Bild: Ingela Landström/TT

Pappan letade efter sin försvunne son. Polisinsatschefen var på väg mot larmet om en beväpnad person. I Vasastan möts de, men kopplingen mellan händelserna görs aldrig, och strax därefter skjuts Eric Torell till döds.– Jag blir helt tom, säger pappan i rättssalen om när han fick dödsbudet.

Vid fyratiden på morgonen den 2 augusti 2018 vaknade Eric Torells pappa och upptäckte att den 20-årige sonen, med Downs syndrom och autism, rymt hemifrån. När sonen var yngre hade han då och då rymt, men nu var det ett bra tag sedan sist.

– Han slutade med det sista året, så jag blev väldigt förvånad när jag vaknade den dagen och såg att han gått ut.

Eric Torells pappa talar samlat när han förhörs under rättegången mot de tre poliser som åtalats för brott efter sonens död. Samtidigt hörs den stora sorgen i bakgrunden, då och då blir det ansträngt att berätta om den tragiska händelsen.

Kände du till att han hade med sig den här vapenattrappen, frågar åklagaren pappan.

– Nej, nej. Tyvärr, svarar han med en suck.

"Det är inte sant"

Pappan gav sig ut på gatorna i Vasastan i Stockholm för att leta efter sonen, och stöter då på patrullen som den nu åtalade polisinsatschefen färdades med. De var på väg mot larmet om en beväpnad person i samma område. Han beskriver sonen, och frågar om de sett honom, men får nej till svar.

– Jag upplever att de var lite ointresserade, sedan åkte de vidare, säger pappan.

Han letade vidare, ringde polisen, gick ut och letade igen. Han såg att det var massa poliser i området, och gick upprepade gånger fram och frågade dem om sonen. Till slut kom två poliser fram till honom.

– Och så säger den äldre till mig att "din son var beväpnad, han är skjuten och han är avliden", berättar pappan.

– Det var fruktansvärt att höra. Jag sade "det här är inte sant, han hade ju Downs syndrom".

Pappan får också frågor i rätten om hur sonen var, hur han rörde sig och hur mycket han förstod av vad människor sade åt honom:

– "Polis, släpp vapnet" – nej, det förstod han inte, säger pappan.

Insatsens syfte

Senare under förmiddagen kommer polisinsatschefen som åtalats för tjänstefel att förhöras. Gällande anklagelserna mot honom så handlar tvistefrågan mellan åklagaren och försvaret om vilken typ av insats det egentligen var fråga om, vilket i sin tur påverkade hur han hade att agera.

Medan åklagaren anser att han genomgående skulle ha planerat och lett insatsen utifrån metoderna man använder när man måste hantera en potentiellt beväpnad och farlig person, hävdar försvaret att insatsen gick ut på att ta reda på mer om anmälarens uppgifter.

– Vid inget tillfälle under det här skedet har det enligt försvarets uppfattning funnits en situation där poliserna haft för avsikt att konfrontera en beväpnad person. Vid den här tidpunkten har man inte ens vetat om huruvida det funnits en beväpnad person i området, sade insatschefens försvarare Thomas Olsson under sin sakframställan.

– Det är i princip inte förrän patrullen iakttar Eric när han kommer gående på Norrbackagatan och sedan svänger in på innergården som man tvingas konfrontera vad man uppfattar som en beväpnad person, fortsatte Olsson.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning