Papegojan Axel stals – andra papegojor lämnades i kylan

Den stulna papegojan Axel. Bild: Olli Vuori/Fågelhuset i Heinla

Någon bröt sig in i fågelhuset i Heinola. Sedan dess är en papegoja försvunnen och många andra repar sig från kallchocken som följde på inbrottet.

Papegojstölden skedde natten till måndagen, skriver Fågelhuset i Heinola på Facebook om inbrottet.

Då brottet upptäcktes var papegojan Axels bur tom. Dörrarna till fågelhuset stod på vid gavel. Temperaturen hade fallit under tio grader inne i huset vilket är alldeles för kallt för många av fåglarna som lämnats kvar. Hade natten varit kallare kunde följderna ha varit ödesdigra, skriver fågelhuset.

Polisen har inlett en brottsutredning.

Papegojan Axel har hållit till i fågelhuset i Heinola sedan 2001. Fågelhuset i Heinola uppmanar nu finländarna att vara uppmärksamma och rapportera ifall de upptäcker att papegojor som liknar Axel finns till salu.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning