Pantkassen håller för minst 50 kunder

Pantkassen är designad att rymma tre böcker och pryds av Ville Anderssons grafiska bilder. Panten är 3 euro. Bild: Leif Weckström

Finländare är världsbäst på att returnera pantflaskor till matbutiken. Nu vill Akademiska bokhandeln införa samma princip på kassar – för att minska på konsumtionen av plastpåsar.

Kampen mot plastavfall i allmänhet och plastpåsar i synnerhet trappas upp steg för steg. Akademiska bokhandeln i centrala Helsingfors vill ta ett långt kliv mot en hållbarare konsumtion när företaget lanserar pantkassen – en tygkasse som ska användas av en lång rad olika kunder.

– Akademiska bokhandeln fyller 125 år i år och det firar vi bland annat genom att se över våra packningsmaterial. Vi erbjuder nu våra kunder en pantkasse som ligger helt i tiden, en tygpåse som kunden kan returnera till affären efter att hen har burit hem sina böcker, säger marknadsföringsdirektör Cia Branders.

Pantkassen är en tygkasse som tvätteriföretaget Lindström låtit tillverka av en hållbar blandning av bomull och polyester. Materialet har testats i en rad arbetsuniformer och funnits slitstarkt. Kassen kostar 3 euro, en summa som kunden i sin helhet får tillbaka när kassen returneras till kassapersonalen i bokhandeln. Hur marknaden kommer att ta emot en ny pantprodukt kan personalen på Akademen och Lindström bara gissa.

– Vi räknar med att tiotusen kassar returneras under det första året. Vi kommer att kontrollera varje kasse, reparera sådant som eventuellt har gått sönder och tvätta dem, så att kunden varje gång får en ren och fräsch kasse i sin hand. Tanken är att varje kasse ska hålla i femtio tvättar eller i åtminstone fem år, säger försäljningschef Ilkka Eskola på Lindström.

Mikrochip i kassen

Den svarta pantkassen har fått sitt grafiska utseende av konstnären Ville Andersson, som ville ge kassen en så enkel design som möjligt.

– Jag har låtit mig inspireras av arkitekten Eliel Saarinen, som har sagt att varje detalj ska ses i förhållande till något större i dess omgivning. Jag har fokuserat på boken i förhållande till bokhandeln, men gjort en så abstrakt bild som möjligt, sedan får var och en fylla på med sina egna detaljer, säger Ville Andersson.

Kassen i sig är ganska liten, den optimala mängden böcker som får plats i den är tre inbundna verk. Den är försedd med ett mikrochip som gör det möjligt för tvätteriet att följa kassens färd, inte så att man kan spåra enskilda kassars framfart i staden, men så att man vet när den är tillverkad, hur många gånger den blivit tvättad och därmed hur många kunder som har använt den.

– En bokhandel säljer goda berättelser och historier. Dessa tygkassar kommer också att få en egen historia med tiden, det kan hända att du nästa gång får med dig hem samma påse som Jenni Haukio har haft tidigare, säger Johanna Riihimäki på Lindström.

Akademiska bokhandeln överger inte helt det som ser ut som en traditionell plastpåse, men också den produkten görs numera av naturvänliga material.

– Våra plastpåsar görs av råsocker, som är ett hundra procent miljövänligt material, försäkrar Cia Branders.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning