Panngrillad lax med senapssås

Senapssås till lax är vanligt i vårt grannland Norge. Bild: TT

Lax har blivit nästan synonymt med Norge. Vid sidan av allt odlande hinner man också äta en och annan lax. Gärna med senapssås och kokt potatis.

För 4 personer, 25 minuter

600 g färsk lax

salt och vitpeppar

1–2 msk rapsolja

Till såsen:

1 1/2 msk smör

1 1/2 msk vetemjöl

1 msk finhackad gul lök

4 dl fiskbuljong från tärning eller fond

1 dl grädde

2 msk ljus senap

1 äggula

salt och vitpeppar

Att äta till:

blandade grönsaker som sparris, sockerärtor, broccolibitar och morot i skivor

kokt potatis

citron

Gör så här:

1. Ta bort skinnet från laxfilén och skär 4 portionsbitar. Pensla bitarna med rapsolja och krydda med salt och vitpeppar.

2. Koka upp vatten, tillsätt buljongtärningen, eller en matsked fond. Fräs smör, mjöl och finhackad gul lök i en kastrull. Rör ned buljongen och låt koka upp, dra ned på värmen och låt de sjuda 5 minuter. Dra kastrullen från värmen. Blanda grädde, äggula och senap. Rör ned blandningen i såsen, som inte får kokas efter smaksättningen.

3. Stek laxen i grillpanna eller över glöd om möjligheten finns, eller i en vanlig panna. Värm grönsakerna i lättsaltat vatten. Servera med kokt potatis, citron och blandade grönsaker.

TT

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03