Panikkänslan

Det är inte otänkbart att Sverige blir för Finland en större säkerhetsrisk än Ryssland.

Sommaren 2015 hade jag en lätt känsla av panik. Vladimir Putin hade gjort aggressiva drag i Krim och Ukraina. Det kändes som att han snart tar Baltikum och Finland. Dags att ordna en reträttposition i Sverige.

Sedan dess har jag lugnat ner mig. Generalen, sir Richard Shirref publicerade en bok var han förutsåg ett ryskt anfallskrig mot Baltikum i maj 2017. Som väl känt har detta inte inträffat. Det intressanta i boken är dock att Finland inte nämns med ett ord och ignoreras som en avkrok utan strategisk betydelse. Egentligen är Finland väldigt tryggt.

Panikkänslan finns nu i Sverige. En ödesfråga större än Putin är den muslimska massinvandringen. Sverige har proportionellt sett tagit emot mer invandrare än något annat OECD-land. Den svenska eliten har gett sig ut för att vara en multikulturell moralisk supermakt. Det börjar alltmer likna självdestruktiv galenskap som för tankarna till Karl XII:s sista år vid makten.

Stormakter har en tendens, kallad imperial overstretch, att gapa efter mer än resurserna tillåter. Det svenska moraliska imperiet saknar vision, mål och medel för att hantera en storskalig utomeuropeisk immigration. Sverige är sämst i Europa på att integrera nyanlända. Arbets- och bostadsmarknaderna är inte anpassade till lågutbildade med stora familjer. Uppehållstillstånd och bidrag strös ut på lösa grunder. Myndigheterna vill eller kan inte räkna långsiktiga kostnader och effekter på rättsväsendet och välfärdstjänster. Därför spelar man förvånad när det inte tycks finnas resurser till akut- och äldrevård i ett rikt land med höga skatter.

När verkligheten grusar utopierna förvandlas den moraliska supermakten till en moralisk kolonialmakt. De nyanlända hamnar i utanförskapsområden. Ju fler invandrare på en plats, desto mindre tryck för integration och självförsörjning. Ju fler man tagit in desto fler vill komma. Ett parallellsamhälle med en etnisk underklass växer fram. Multikulturalism innebär konflikter. En blåögd välfärdsstat kan inte hantera människor med en avvikande värdegrund. Kommunerna vet inte vad de borde göra med återvändande IS-terrorister annat än att kärleksbomba dem med bidrag och förtur i bostadskön.

En stat är per definition den instans som har våldsmonopol inom ett territorium. Det finns en reell risk att Sverige förvandlas till en misslyckad stat med ghetton där svensk lag inte längre gäller och polisen inte har kontroll över läget. Demokratin är ur spel när myndigheterna bryter mot migrationslagen och polisen ser genom fingrarna på illegala invandrare.

Det är inte otänkbart att Sverige blir för Finland en större säkerhetsrisk än Ryssland. Norrmännen och danskarna har redan insett det. Just nu skulle jag behöva lite lugnande läsning, men det går inte att finna.

Paul Lillrank professor vid institutionen för produktionsekonomi vid Aalto-universitetet

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46